Pages

tisdag 19 april 2016

Messi skulle kanske trivas i Vitryssland

Lionel Messi gör en formidabel fint, lägger en briljant djupledspassning, får tillbaka bollen och skjuter överraskande bollen i mål ur en mycket svår vinkel. Han lurar skjortan av spelarna i motståndarlaget.
  Messi, Messi, Messi …!” skriker hans supportrar i extas. Arenan kokar av entusiasm och dramatik.
  Och inget fel med det. Det är så det går till i fotboll. Spelarna på planen lurar varandra.    De som är bäst på det, blir de rikaste spelarna, får den högsta lönen. Och så ska det vara tycker de flesta.
  Messi tjänar 606 miljoner kronor på att lura sina motståndare.
  I sitt privatliv luras han också, men då är det inte fotbollsspelare han lurar skjortan av utan den stora massan av vanliga hårt arbetande spanska skattebetalare. Han lurar dem på sin del av den gemensamma frihet, även kallad välfärd, de alla delar och som parlamentet i Madrid i demokratiska beslut bestämt att alla ska dela.
  Han tar sig rätten att, trots sin enorma lön, undanhålla sin beskärda del av den gemensamma frihet som han ska dela med andra skattebetalarna.
  Med gott samvete? kan man fråga sig. 
  Troligtvis, skulle jag säga.
  För inte startar någon, med hjälp av bulvaner, brevlådeföretag i skatteparadis, om den inte är ute efter att undandra ett lands skatteförvaltning skatteinkomster, samtidigt som den själv slipper betala skatt?
  De aktuella Panamadokumenten visar att Messi och flera andra stora(?) idrottsutövare och högt ansedda(?) idrottsledare är inblandad i Panamahärvan.
  På SVT:s nyhetssajt berättas att:

  ”Messi och hans pappa är redan åtalade i Spanien, misstänkta för att ha använt offshoreföretag i Belize och Uruguay för att undanhålla skatt. De läckta dokumenten visar att Messi och pappan Jorge Horacio Messi ägde ytterligare ett offshorebolag i Panama, kallat Mega Star Enterprises.”

  Messi vill alltså inte dela med sig av sin ekonomiska frihet till majoriteten av den spanska befolkningen.
  Kanske gillar han inte att sådant ska bestämmas på demokratisk väg, kanske tycker han att rika ska var undantagna de lagar som folkvalda parlament beslutar om? Vad vet jag?
  Messi får gärna fortsätta att roa sina fans på fotbollsarenorna, får gärna fortsätta att lura skjortan av sina motståndare, men den hårt arbetande och ganska fattiga spanska befolkningen ska han ta me’ fan inte lura, utan ställa upp för och betala sin beskärda del av den skattefinansierade verksamheten. Han, om någon, har råd.
 Om inte, tycker jag att de spanska fansen ska vända honom ryggen och kräva att han byts ut eller säljs till något fotbollslag som spelar i någon av de korrumperade gamla f d sovjetiska delrepublikerna.
  Där passar hans taskspeleri in. Där är det tillåtet för rika att sno åt sig på allmänhetens bekostnad.
  Han skulle kanske trivas i Vitryssland?


  Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar