Pages

tisdag 26 juli 2016

När det nu bjuds in till Larsmöss – en liten vägledning

Sedan den nittonde juli i år firas traditionsenligt varje år världen över Larsmöss.
En tradition som spontant uppstod då Lars Persa återfann sin sedan 63 år, sex månader och 19 dagar saknade mössa på kulturmuséet Mannaminne vid Höga Kusten.(för närmare information, se profilbild på min Facebooksida).
  Återfinnandet väckte först ingen större uppståndelse, men nu efter knappt två veckor slår nyheten världen med häpnad och väcker omåttlig glädje och gamman på de flesta håll.
  Såväl Obama som Putin har framfört sina gratulationer och lyckönskningar. Folket i de större huvudstäderna planerar redan nu för det första Larsmöss-firandet som kommer att genomföras nästa år.
  Larsmöss-kommittéer har bildats, Larsmöss-medel för firandet har skjutits till, nya prioriteringar i statsbudgetar har gjorts.
  I vissa länder, som Burkina Faso, Bhutan och Kiribati har till och med speciella departement organiserats för att firandet inte ska hamna mellan stolarna, hur nu det skulle vara möjligt.
  Det lilla men mycket inflytelserika öriket Tuvalu har till och med kommit in med en begäran om att i huvudstaden få resa en tretton meters staty över mig, men efter noga övervägande avslog jag deras begäran med hänvisning till att jag bara mäter 1, 81 i strumplästen. Jag förslog att de hellre skulle iordningställa en i diameter femton meter bred och fyra meter hög med guld förgylld kopia av den ursprungliga Lars-mössan och ställa den på ett tio meter högt podium på för dem lämplig vald plats. De såg idén som intressant och lovade återkomma.
  Eftersom det aldrig tidigare firats Larsmöss råder dock olika och helt dispartrata idéer om hur firandet ska gå till. Arrangörerna står helt rådvilla i sitt sökande efter tecken och/eller instruktioner från mig i frågan. 
  Som det rings, som det mailas och som det tjatas om och kring detta arrangemang. 
  Vissa tror att det krävs officiella mottagningskommittéer för firandet, framför vilka jag paraderar när jag, som de tror, anländer för att delta.
  Andra pratar om Larsmöss-bakelser, Larsmöss-blomsterarrangemang, Larsmöss-sånger och Larsmöss-karnevaler.
  Hittills har jag dock förhållit mig kallsinnig till alla dessa idéer, eftersom jag i en hel vecka nu själv legat sömnlös i vånda över hur firandet ska genomföras. Min hjärna har så att säga löpt amok.
  Men nu står det till slut klart hur firandet av Larsmöss ska gå till, jag har satt ner den berömda foten:
  Enkelhet är ledordet för firandet. Inga extravaganser, inget prål och inga överdrifter.
  Det börjar i gryningen, lokal tid.
  Den firande lämnar bädden och tar en sju minuters dusch.
  Där så inte är möjligt, under karavanförflyttningar i ökenlandskap, under färd i fordon som saknar duschmöjligheter och där duschmöjligheterna i övrig är begränsade råder frihet att hoppa över denna inledande ceremoni.
  Nästa ceremoni är den viktigaste, nämligen påtagningen av Lars-mössan som den firande med bägge händerna placerar vinkelrätt på sin håriga, alternativt kala, hjässa. Denna för Larsmöss så centrala tingest får sedan under inga omständigheter under den dag som firandet pågår avlägsnas från den firandes huvud. Den firande måste vara beredd att försvara dess placering med sitt liv. En firande som inte intar den hållningen har inget med firandet av Larsmöss att göra, och borde i stället ägna dagen åt dankslagning, navelskådning eller kast med liten, alternativt stor boll.
  Vad gäller mössans utseende är det valfritt, men måste med tydlighet avvika från alla andra då kända mössors utseenden. En Larsmöss-mössa är alltid och måste alltid vara unik. Sedan är det också lämpligt att den passar på den aktuella firandes skalle, annars kan det bli problem med bärandet.
  När duschen och Larsmössopåtagningen är avklarade stundar en stadig eller ostadig Larsmöss-frukost som kräver att man i förväg inhandlat diverse attiraljer.
  En perfekt utförd Larsmöss-frukost bör bestå av följande: en Dala-Järna-macka med Bregott och kalkonkött, en tunnbrödsmacka med Bregott och kaviar och en Frukostmacka med Bregott och två skivor Herrgårdsost. Till detta bör, nej, till detta ska drickas en stor kopp te, sötad med en lämpligt stor sked valfri honung.
  Övriga ceremonier under Larsmössfirandet bestämmer den firande helt och hållet själv.
  Firandet kan ske i grupper om två, fyra, sexhundrafemtio eller flera. Det kan ske i ensamhet.
  Det kan ske ridande på åsna, körande traktor eller moped, springande i trappor, badande, hulkande, övande tyska prepositioner, rapande surströmming, jollrande eller flörtande, ja allt är möjligt, så länge som ett glatt humör upprätthålls.
  Bruk av vapen eller tingestar som kan uppfattas som vapen är absolut förbjudet under Larsmöss-firandet. Däremot kan olika fredssignaler, såsom viftande med vita flaggor och uppsträckande av jag-ger-upp-händer eller andra mindre kända fredsgester med fördel användas.
  Men glöm inte Lars-mössans bärande!
  Den får absolut inte lämna den aktuella firarens huvudknopp under firandet! För då är det kört, finito och kaiki loppo.
  Det åtgärder som då kommer att vidtas från den centrala Larsmössfirarkommittén, där jag sitter som ensam medlem, kommer att beslutas när så inträffat. Men en minuts avstängning från kommande års Larsmössfirande kan nog den slarviga mössbäraren eller mössbärerskan kallt eller varmt räkna med.
  I övrigt kommer inte så många repressalier att vidtas, eftersom jag varken har tid eller lust att bygga upp den kontrollapparat som skulle behövas för att alla till punkt och pricka ska efterleva det absoluta bärandepåbudet.
  Under årets övriga dagar bärs förresten Lars-mössan med förnuft och omsorg.


  Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar