Pages

fredag 29 juli 2016

De jämtländska trädens undran över denna varma sommar

I dag hänger trädens grenar tunga av sommar. Lönnarnas. Björkarnas. Sälgarnas.
  De undrar säkert om de kommit fel. 
  All denna värme.
  Hur är det möjligt? I Jämtland?
  Landet som aldrig gjort sig känt för annat än högst fjorton grader och stadig småkall västanvind. Ibland kan solen för någon timme titta fram och höja temperaturen med tre grader. Men sedan är det som vanligt igen. Västan råder.
  En del av träden undrar säkert om det riktigt är i Jämtland de står. Om de inte av misstag råkat hamna på ett charterplan till Italien eller Spanien och nu förvånade befinner sig någonstans vid Medelhavets strand:
  Hur gick det här till?
  Var är västan? Den vi känner till och trivs med?
  Andra har säkert tänkt att värmen ska ”gå över”, bara den jämtländska sommaren fattar att temperaturen inte bara så där får löpa amok. Att den måste sansa sig. Någon måtta… osv.
  Men visst njuter träden också. I smyg.
  Hoppas att de inte bara drömmer utan att det faktiskt är verkligheten de upplever. En ny typ av väderverklighet som alltid ska råda här uppe i det tidigare så kylslagna Norden.
  Att alla dessa år av västan bara varit en enda lång parantes.
  De har ingenting mot att människorna tar av sig. Går i kortbyxor och tunna linnen.  Kastar sig i Storsjöns vatten. Utan att huttra och snabbt återvända till en skyddande handduk.
  Riktigt fläka ut sig och bara ta för sig av det varma och soliga. På med solskyddsfaktor 50 och bara vräka på och i extas och omåttligt övermod ligga på gräsmattan och sörpla i sig av den där sommaren som i den verkliga verkligheten bara ska och bör(?) finnas långt söderut.
  Och i USA förstås. I Kalifornien och Florida.
  De amerikanska träden har sms:at till de jämtländska om det. Skickat mail och hur ”great the weather is over here. In the land of milk and honey.”
  De jämtländska träden motsätter sig inte heller att människorna springer mellan tälten och bajamajorna nere på stråket för att för en gång skull slippa åka till Medelhavet för att få den upplevelsen.
  Strunta i paraplydrinkarna, ge oss öl eller cider!
  Och Ständut Blakk och Patriks Combo har de inte nere på kontinenten. Kommer aldrig att ha. De skulle tyna bort om de inte får dra igång publikens allsång just på krogstråket sista veckan i juli i Östersund.
  Higway to paradise.
  Träden vet. Träden är kloka. Förstår. Vad jämtländska människor behöver och vill ha.
  Men just nu undrar de också över hur länge denna värme ska få fortsätta. Saknar kanske västanvinden. Lite grann.
  Det där vanliga…


  Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar