Pages

lördag 30 augusti 2014

Passa er för dikeskörningar och spritspetsarmaffian

En bilförare kör av vägen. Mitt på en raksträcka. Pang bara. Utan till synes någon anledning.
  Men det där gick lite väl vingligt till? Där på slutet. Kan det vara så att föraren inte var riktigt nykter?
  En polispatrull blir av en bilist, som mött det nu dikeskörda fordonet, uppmärksammad på att så kan ha varit fallet och beger sig skyndsamt till olycksplatsen.
  Där möts den av en mot en tall dikeskörd bil och när de öppnar förardörren slår en välkänd och stark doft av alkohol emot dem.
  Föraren sitter vid ratten och halsar ur en kvarting Explorer och bilens golv är nästan täckt av ett antal tomma burkar sjuprocentigt Mariestadsöl. Man kan även skymta en tom rödvinsflaska bland burkarna.
  De ber föraren blåsa i en ballong, vilken visar ett av de kraftigare utslag poliserna sett under året, och efter detta kör de den misstänkta rattfylleristen direkt till en sjukvårdskunnig för att konfirmera den exakta promillehalten i hans blod.
  Men hur var det egentligen med omständigheterna runt denna rattonykterhet? När hade alkoholen egentligen inmundigats? Och hur gick detta inmundigande till?
  Jo, enligt den, i den inblandade bilen i det aktuella diket, sluddrande bilföraren hade han av dikeskörningen blivit så chockad att han, mol allena, innan bilen riktigt ens hade stannat mot den tall där den nu står, minst hela sju minuter innan polisen hunnit anlända, inte på stående fot, men väl på sittande rumpa på bilens förarplats, fått tag på åtta i baksätet liggande Matriestads sjuprocentiga, som han så snabbt som möjligt bälgat i sig, innan han skyndsamt fortsatt med en flaska argentinskt rödtjut av märket Maipo för att slutligen halsa en kvarting Explorer. Allt endast i syfta att lugna sina, av olyckan, upprivna nerver. Han var just i färd med att tömma kvartingen på dess sista droppar när poliserna kom och störde.
  Det är därför, enligt den därefter knappt gåbara bilisten, helt uppenbart att den kraftiga berusningen, och tro inget annat, som både kan påvisas och styrkas, kommer sig av denna sena, och rent ut sagt, traumatiska alkoholkonsumtion.
  Den aktuella föraren hade, betygar han, ”cross his heart”, fram till dess varit, inte bara spik, utan tolvtumsspik nykter.
  Ja, den som råkat ut för en avkörning och då haft alkoholhaltiga drycker inom räckhåll känner igen sig. För vad längtar man inte till, när man sitter i ett dike strax efter en avkörning, om inte en rejäl rackabajsare, stänkare eller dragnagel toppad med åtta till nio sjuprocentiga Mariestads och en spansk eller argentinsk rödvinare?!
  Den som inte kan förstå det, har aldrig kört av vägen och än mindre i den situationen haft alkoholhaltiga drycker inom räckhåll.
  Och det är ju därför som så många, för att inte säga de flesta, trafikoffer kommer drängfulla in till akutmottagningen när de ska tas om hand för omplåstring.
  En annan anledning, som dykt upp på senare tid, till att bilförare ertappas berusade är att de bjudits på läskedrycker som spetsats med sprit. Sprit som i lönndom och enbart för att de ska köra berusade från den aktuella festen, smusslats ner i de intet ont anande förarnas oskyldiga läskedryck. Nu pratar vi illdåd utförda av medlemmar ur den beryktade och mytomspunna spritspetsarmaffian.
  Otaliga är de spetsarincidenter som rapporterats från olika födelsedagsfester.
  Det kan vittnas om hur mystiska men välklädda personer med underfundiga leenden på sina läppar, under den obligatoriska underhållningen, eller under den lika så obligatoriska paketöppningen, lömskt ”råkat spilla alkohol” i de bilkörande gästers alkoholfria alternativ, och hur de även ”råkat upprepa detta” när de intet ont anande offren begett sig för att fylla på sina glas.
  Det mest märkliga med denna dolda spetsning av läsken, är att den alkohol som använts inte alls upplevts som berusande av de lurade personerna, vilket leder till att de ytterst förvånade, förtörnade och i sten, nekar till den berusning som trafikpolisens ballongblåsning och efterföljande provtagning visar. Spetsningen är alltså dubbelt försåtlig: märks inte och åstadkommer en icke märkbar berusning.
  Även där känns situationen igen.
  Få är de bilkörande festbesökare som inte upplevt eller varit i närheten av att uppleva detta nesliga tilltag från spritspetsarmaffians utsända. Om man nu kan säga att oupplevd berusning verkligen kan betraktas som upplevd?
  Konstateras kan dock, att man verkligen får passa sig om man ska kunna hålla sig nykter under en hel kväll på fester där det både serveras alkohol och smyger omkring mystiska men välklädda personer med underfundiga leenden på sina läppar.

  Mæ råkes


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar