Pages

söndag 3 augusti 2014

Garvsyra i en ketchupflaska

  – Nu är det slut, säger Bengt Larsson lite lakoniskt
  Garvsyragänget står där och tar emot publikens applåder framför vridläktaren vid Döda Fallet, när föreställningen, En riktig cirkus, nått sin ände. Inalles består kärnan i gänget* bara av fyra skådespelare, men i denna föreställning har den förstärkts med ytterligare en, Linda Claesson.
  Men vart tog då alla de andra vägen?
  Den artikulerade friherren, de strävsamt arbetande kafésystrarna, det sparkcykelåkande kommunalrådet, den hemvändande och traktorkörande Magnhild, hennes svengelsktalande dotter, den förbittrade och förbannade markägaren, den pustande rikskändisen, den finsk/arabiske multimiljardären, herrarna i baletten …?
  Och hur fick ensemblen allt att gå ihop?
  I första akten skakas ketchupflaskan om ordentligt, men det är inte mycket som kommer, några tunna droppar, och man undrar lite smått:
  Vad ska det bli av detta?
  Av kommunalrådets kryptiska enstaviga uttalanden, av kafésystrarnas oro för köpcentrumplanerna, av markägaren Villes expropriationsrädsla, av den uppdykande engelska cirkusen, som leds av den Sverigebördiga Magnhild, av Magnhilds ”faderlösa” dotter, av multimiljardärens kommande besök …
  Men i andra akten ges besked och hela innehållet och lite till störtar brutalt ur flaskan:
  En audition med bland andra tre balettdansande herrar sparkas igång, en av kafésystrarna och den finsk/arabiske multimiljardären trollas på ett mirakulöst sätt bort, cirkusdirektörskan börjar göra anspråk på köpcentrummarken, den ursprungliga markägaren håller så när på att drunkna i en minimal badpool, sedan han dessförinnan försökt jaga livet ur det enstaviga kommunalrådet, en rikskändis dyker upp för att försöka bestämma vem som är far till cirkusdirektörskans dotter … och så vidare.
  Och allt medan vridläktaren på ett smakfullt sätt vrids fram och tillbaka, traktorer, lastbilar, mopeder och cyklar dundrar förbi, passande ackompanjerande sånger framförs och många i publiken nästan kiknar av skratt.
  Allt gick ihop till slut. Nästan. För jag och de andra i publiken blev nog aldrig riktigt klara över vem som var den svengelsktalande dotterns far.
  Men vi får väl nöja oss med att vi än en gång fick smaka den innehållsrika och skrattframkallande ketchup som vi sedan många år vant oss vid att Gravsyragänget troget serverar.

* alla som på ett eller annat sätt deltar i En riktig cirkus är: Göran, Ullis, Bengt, Fille, Linda, Görans söner Fredrik och Filip, Bengts son Anton och Ullis dotter Thea.

 Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar