Pages

onsdag 27 augusti 2014

Ett ödesdigert samtal från vår store ledare ...

Josef Stalin, ni vet Sovjetunionens diktator under nästan 30 år, hade en förmåga att hålla människor på halster. Det var hans sätt att behålla och stärka sin makt.
  Om han, eller någon av hans tusentals rapportörer, misstänkte att någon intellektuell, som befann sig i det offentliga ljuset, hade dubier om sovjetsystemets förträfflighet, kunde han personligen helt plötsligt och utan förvarning ringa upp personen i fråga för ett litet snack.
  Samtalet kunde i princip komma vilken tid som helst på dygnet och det handlade inte om det han och säkerhetsapparaten misstänkte, utan det kunde röra sig om vardagliga trivialiteter, personens kommande eller avslutade projekt eller kanske om någon allmän filosofisk fundering som pappa Josef själv förde på tal.
  Metoden var ytterst effektiv.
  Tänk dig själv att en tidig morgon, kanske redan halv fem, bli uppringd av Reinfeldt eller någon annan i regeringen, för att denne eller denna ville veta vad du hade för planer för dagen. Skulle du då inte bli lite skakis och undra vad det var frågan om?
  Varför en av landets mäktigaste personer intresserar sig för vad just du gör?
  Frågorna skulle stå som spön i din hjärna:
  Har jag gjort något fel? I så fall vad? Eller har jag gjort något alldeles förträffligt? Ska jag erbjudas en post i regeringen?
  Och i bakgrunden skulle den svåraste frågan av dem alla lura, den som nästan alla Sovjetmedborgare ibland nog ställde sig:
  Kommer jag att vara en av passagerarna på nästa tåg till Gulag eller någon av de andra sibiriska straffkolonierna?
  Det behövdes bara det samtalet från den store ledaren, för att du skulle börja tänka över din situation och bli väldigt försiktig.
  Ligga lågt skulle bara vara förnamnet på de tankar som skulle ockupera ditt medvetande, när du beställde tid hos den mest erfarna traumapsykolog som landet kunde uppbringa. En psykolog som du dessutom inte skulle veta om han eller hon, mot en ansenlig summa pengar och tomma löften om att aldrig riskera att behöva ta plast på något tåg till Sibirien, hade daglig kontakt med den som ringt dig 04.30 samma morgon.
  Men vad du än företog dig skulle det inte kunna hjälpa dig från att undgå ditt öde. Pappa Josef hade redan planen klar.
  Samtalet såg till att du började ligga lågt och därmed blev mindre offentlig. Din publik började mer och mer glömma dig. De kanske började tro att du tappat stinget eller drabbats av någon sjukdom.
Så småningom börjar du tillhöra kategorin före detta; före detta intressant, före detta i hetluften, före detta att räkna med. En kategori som ligger väldigt nära en av de mindre åtråvärda kategorier man kan tillhöra, nämligen kategorin persona non grata (en icke önskvärd person).
  Och då kommer inte något nytt gemytligt samtal från diktatorn.
  Istället får du en sen kväll möta ditt öde, när du som vanligt helt aningslöst rastar din hund i parken bredvid där du bor.
  Du ska just avsluta promenaden och har plockat upp bajset i den medhavda svarta påsen, när tre svartklädda säkerhetspoliser, som nyss hoppat ur en falskskyltad större svart bil, dyker upp.
  De är väldigt fåordiga och utan att fråga föser de burdust och utan pardon in dig och din brutalt knockade pudel i den svarta bilen för en sista färd till stadens krematorium, där du inte bara kommer att få det hett om öronen, utan också om resten av din skalle och om din ännu relativt välvårdade och spänstiga lekamen.
  När du sitter där i den främmande bilen med en saftig hejduk på var sin sida om dig inser du att du i den stunden lever farligare än du någonsin gjort tidigare i ditt liv.
  Innan bilen riktigt startat sin färd tänker du att det kanske vore värt att försöka med det klassiska bajstricket, som går ut på att göra de bägge grymtande männen uppmärksamma på, att du inte hunnit göra dig av med hundbajspåsen i den bajslatrin som kommunen satt upp för ändamålet, och då när de irriterade stannat, nonchalant kliva ur, kasta påsen, lägga på den berömda remmen, några ögonblick senare störta in hos din närmaste granne, 73-åriga Magda, för att där gömma dig i hennes inte alltför välfyllda klädkammare och på så sätt komma undan dina banemän.
  Vid närmare eftertanke inser du att det nog vore lönlöst att pröva tricket, eftersom chansen att männen skulle gå på det på sin höjd är en på miljonen, vilket med all sannolikhet skulle resultera i att du nästa dag hittas genomborrad av ett dussintal kulor under någon av de buskar som inom några månader ska möta höstens och vinterns prövningar där i parken.
  Istället för hundbajstricket, sjunker du tillbaka i baksätet mellan de två torpederna och försöker analyser din belägenhet. Försöker komma fram till hur denna minst sagt penibla situation uppstått.
  Kan det ha att göra med något du sa under ditt samtal med Josef? Kan din inte helt oproblematiska uppväxt spelat in? Din uppfostran? Åren på universitetet? Din före detta frus bakgrund?
  Frågorna ställs men det enda svar som du kan komma fram till är att den yttersta orsaken till ditt prekära läge kan sökas i att du över huvud taget blivit född. Utan den tilldragelsen skulle du befinna dig utom räckhåll för såväl hejdukar som krematorieugnar. Men vem eller vad ska du kunna klandra för den händelse.
  Åtrån som uppstod mellan dina föräldrar där i dansvimlet på Horndals Folkets Hus för exakt femtio år, sex månader, två veckor, fyra dagar och tre timmar sedan? En åtrå som förstärktes och blev till ett ödesdigert gift när dansbandet Lill-Ingmars spelade upp till kvällens sista dans med din och deras favoritlåt, Molly.
  Giftet som växte sig så stark att dina föräldrar, Klara och Axel, redan sju minuter efter låtens slut sexuellt förenades i baksätet på Axels nyligen inköpta PV 544 sport? En förening som det skulle visa sig leda till att du nio månader senare föddes på Borlänge BB.
  Utan åtrån, giftet, Horndals Folkets Hus, Lill-Ingmars’ Molly och det för föreningsändamålet relativt lämpliga baksätet i PV:n, skulle du sluppit den situation som du nu befinner dig i. Men vem är att klandra? Knappast någon eller något specifikt. Utan omständigheterna tillsamman.
  Och har man sagt A får man säga B; har man en gång väl fötts, måste man en gång dö. Detta var, insåg du nu, livets mest fundamentala sanning. En sanning som få, om ens någon, kunnat undvika.
  Den skulle vara en snickare från Nasaret då, som för över 2000 år sedan påstås ha lurat döden. Men han sägs också ha varit väldigt speciell.
  Men eftersom du varken är från Nasaret, snickare, väldigt speciell eller lever för över 2000 år sedan inser du att det är ytterst otänkbart att samma sak skulle hända dig, där du sitter mellan dina svartklädda bödlar i det väl tilltagna baksätet i den ganska flotta svarta bilen.
  En av de sista reflektionerna du gör i ditt liv är att konstatera att det finns olika typer av baksäten och att det kan utspela sig diametralt olika händelser i dessa. Samtidigt tycker du dig, som av en händelse, någonstans i fjärran höra ekot av en strof ur Siw Malmkvists dänga Flickor bak i bilen från 1959.
  ”Vi har det bra, vi här bak i bilen … ”
  Hur fel kunde hon inte ha, när hon troskyldigt lät dessa ord komma över sina i rött minutiöst målade läppar.
  Tre timmar senare sopar krematoriepersonalens chef nonchalant upp den lilla askhög som återstår av dig, förpassar den till fikarummets kompostpåse och börjar lugnt vissla på den gamla slagdängan Jag önskar att det alltid vore sommar med Eleanor Bodel från 1969, medan han belåten fröjdas över det ob-tillägg som kvällens extraarbete kommer att rendera.
  I flera av landets större tidningar kan man redan nästa dag läsa om hur du kvällen innan förolyckats i en tragisk trafikolycka, när du försökt rädda din kära pudel Pluto, som smitit ifrån dig under din vanliga kvällspromenad.
  Hunden hade sprungit rakt ut i körbanan och du hade med dödsförakt rusat efter, men bara för att tillsamman med hunden bli mer eller mindre mosad under den 24 meter långa Kievdestinerade och till bredden portionssnusfyllda långtradare, som chanslöst inte hunnit bromsa för att undvika den tragiska olyckan.
  Så ska en diktaturslipsten dras, tänker allas vår stålman* när han förnöjd läser om olyckan i kommunistpartiets partiorgan Pravda**.
  Sedan återgår han till att med spänning granska sin långa dissidentlista i det han tänker:
  Vem står nu näst i tur för ett litet samtal från landets oomstridde stålhårde ledare?

  Mæ råkes

  * Stalin betyder ungefär av stål eller mannen av stål, ett namn som Joseph Vissaryonovich Dzhugashvili använde som revolutionärt täcknamn under den ryska revolutionen.
  Lenin var Vladimir Iljitj Uljanovs revolutionära täcknamn, det betyder ungefär från floden Lena eller mannen från floden Lena
  ** sanningen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar