Pages

lördag 16 augusti 2014

Bilägaren, den svekfulla, den oroliga, pensionären, skateboardåkaren och cyklisten, en berättelse i två delar, del 2

Del 2
En sjuttioårig pensionär går också förbi med sin rollator, där nu allt detta är, för att hämta ett paket från Bokus i mataffären Mattorget, den affär som tog över pakethanteringen för femton år sedan när postkontoret som låg alldeles bredvid affären lades ner.
  Pensionären, som faktiskt heter Ruben Nilsson, märker inte heller han att det skulle vara något konstigt på gång, utan det enda han kan tänka på är att han snart ska få sätta tänderna i Peter Mays eminenta bok Svarthuset.
  Han riktigt längtar, så att det gör ont, efter det ögonblick då han skyndsamt med hjälp av den i förpackningen inbäddade plasttråden får riva sönder förpackningen, ta fram boken, hålla den i sin hand, smeka över den i relief upphöjda titeln på bokens framsida, försiktigt öppna den och sedan sjunka ner i sin speciella läsfåtölj för att smått exalterad förvinna ut till Yttre Hebriderna, där huvuddelen av boken utspelar sig.
  Och var och en kan väl förstå att han med sådana framtidsplaner inte skulle lägga märke till om det i hans närhet eventuellt skulle vara något konstigt på gång.
  Detsamma gäller fjortonåriga Kalle som just börjat behärska sin skateboard och på den svischar förbi, där det nu är något konstigt på gång. Han är på väg ner till sina tre kompisar som redan börjat och praktisera och öva på diverse trick i den skateboardramp som kommunen iordningställt för ändamålet.
  Även den lugnt cyklande Maria, som på sin nästan nya röda Kalkhoff cyklar förbi stället där allt detta är, anar eller känner inte på sig att det skulle vara något konstigt på gång just där det nu är det.
  Hon bara nynnar på Veronica Maggios senaste hit och tänker på att göra slut med sin pojkvän som hon tycker börjat verka mer och mer knepig.
  Som när sist de träffades, när han hela tiden bara ville att de skulle gå hem och ligga med varandra, trots att de satt där med sina bästa kompisar och hade det hur trevligt som helst.
  Och sedan när han då blev sur, bara för att hon hellre ville sitta och snacka med de andra.
  Och bara hux flux drog ner till McDonalds,.
  Och när han hade stängt av mobilen och inte hörde av sig förrän dagen efter och då knappt bad om ursäkt utan mumlade något om att han mådde dåligt. Så dåligt.
  Men det är absolut inte det där med hennes konstiga kille, och att hon funderar på att göra slut, som är det där konstiga som är på gång.
  Hon cyklar nu bara vidare bort från den ödesdigra platsen där något konstigt är på gång.
  Hon låter den för årstiden ovanligt ljumma vinden skönt strömma genom sitt långa mörka hår, och i hennes hjärna dyker den ena killen efter den andra upp: gamla pojkvänner, nästan gamla pojkvänner, pojkvänner hon nog skulle kunna tänka sig och pojkvänner hon bara kan drömma om.
  Den nuvarande pojkvännen, som förresten heter Olle, får till slut inte plats bland alla hennes gamla, eventuella och presumtiva pojkvänner som ockuperar pojkvänsutrymmet i hennes hjärna.
  Hon känner sig fri, rik och lycklig och anar föga att det skulle vara något konstigt på gång där hon nyss passerat.
  Men vad är det då för konstigt som är på gång, bland allt detta andra som är?
  Jo, det har hörts ett litet knak, en antydan till att en av balkongerna, där allt detta för en stund sedan var, inte riktigt är att lita på.
  Två dagar senare, när den som nu äger lägenheten med den inblandade balkongen, en morgon går ut på densamma, hörs inte bara ett knak utan ett större brak och balkongen med den förvånat skrikande mannen störtar ner i cykelbanan nedanför, där den cyklande Maria än en gång passerar och nu är en hårsmån från att krossas av den nedfallande balkongen.
  Men hon gör alltså inte det, utan stannar lite chockad, tar snabbt fram sin mobil och ringer polis och räddningstjänst, som på tre minuter är där för att reda ut vad som hänt och ta hand om den mirakulöst fysiskt oskadde mannen, som heter Holger och som alltid hetat Holger, fast han av sina klasskompisar under högstadietiden för det mesta kallades Hogge.
  – Hur gick det och hur mår du, frågar ambulanspersonalen, när de anländer till platsen.
  – Bra, tror jag, svarar Hogge, som just i det ögonblicket drar sig till minnes att klasskompisarna nästan alltid brukade kalla honom för det, och han fortsätter sedan med att konstatera, förvånat konstatera, att han bara fått lite ont i vänstra vristen, när balkongen slog i asfalten efter att ha gett vika under hans tyngd.
  Så var det med det som var och med det konstiga som också var.
  Detta konstiga som innebar att en balkong med en man på skulle lossna från sina fästen och störta ner på en cykelbana och på vippen skada, ja, på vippen nästan döda, en kvinna vid namn Maria.
  Som ni förstår skulle det vara helt uteslutet att Morgan med BMW:n, den svekfulla Lisa, den bedragne Stefan, den misstänksamma Jenny, den kompisgillande Magnus, den åldrige och bokälskande Ruben, den pojkvänstokiga Maria, Marias pojkvän Olle eller Holger skulle kunnat ana detta konstiga som var på gång.
  Ni hade kanske hoppats på att den svekfulla Lisa var på väg för att träffa Jennys man Magnus och att de då skulle ha något med varandra att göra, men så är det och var det inte heller.

  Jag kan garantera, att det enda gemensamma som dessa två hade innan balkongen lossnade var att de inte för sina liv kunde ana att detta skulle ske.

  Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar