Pages

söndag 29 mars 2015

Sluta slingra dig och ta på dig solhatten

– Det här har indianerna i USA använt i flera tusen år, de har alltid vetat att solhatt är bra mot det mesta. Bra mot förkylning, bra mot inflammationer, bra för levern. Och helt ofarligt.
  – Hur har de kommit fram till det? Har de gjort några studier på olika grupper av indianer. Låtit en grupp äta solhatt och en grupp äta verkningslös månhatt? Och dessutom inte talat om vilken av grupperna som fått mån- eller solhatt? Är det så det gått till, när de sett att just solhatt är så bra?
  – Nä, det har man inte behövt, man har sett att solhatt varit bra för mycket. Varför tror du annars man skulle ha fortsatt med den under alla dessa år?
  – Solhatt kanske bara ger en placeboeffekt. Den kanske bara fungerar för att folk tror den ska fungera.
  – Ja, men vad är det för fel med det? Den gör ju ingen skada.
  – Hur vet du det?
  – Då skulle de väl slutat med den för länge sedan. Eller hur?!
  – Ja, men solhatt kanske är dålig på lång sikt. Man kanske inte märker att den är farlig på lång sikt. Att den kanske förkortar livet på alla som använder den med tio år.
  – Men många indianer blev ju nästan hundra år. Sitting Bull, tror jag, blev nittiosex.
  – Men åt han solhatt? Han kanske var en av de få som inte åt solhatt och därför levde länge.
  – Det tror jag inte. Alla indianer åt ur naturens läkemedelslåda. De levde med naturen, inte mot den som vi gör. Stoppar i oss en massa chips och skit. Inte undra på att vi dör. Många helt i onödan. Och för tidigt, dessutom.
  – Ja, men medellivslängden ökar ju hela tiden. Det är kanske där chipsen kommer in. De gör att vi blir äldre. Vi har ju ätit chips i snart femtio år. Och under samma tid har medellivslängden ökat med mer än tio år.
  – Men det beror väl inte på chipsen, de är ju onyttiga, det vet man. De gör ju så att folk dör i förtid av hjärtinfarkt och stroke.
  – Hur vet du det?
  – Jag har läst! På internet och i böcker.
  – Jag har också läst på internet att solhatt är farlig för njurarna. Om man äter för mycket av den.
  – Ja, men allting är väl farligt om man äter för mycket av det. Om du bara äter potatis varje dag kommer du inte heller att må bra. Försök så får du se.
  – Så du menar att indianerna visste om att det var farligt att stoppa i sig för mycket solhatt?
  – Ja, man såg väl att de som stoppade i sig indi … jag menar solhatt, i tid och otid dog. Kanske blev deras urin blodig, och då förstod man att man skulle ta det försiktigt med solhatt.
  – Hur visste man att den blodiga urinen berodde på just överkonsumtion av solhatt? Den kunde ju lika gärna bero på en tumör i blåsan. Eller njurarna.
  – Jag tror indianerna visste hur mycket som helst om vilka växter som var bra eller dåliga, de levde ju med naturen. Tror du att indianerna var dumma! Bara satt där och hittade på. Det här är bra och det är dåligt. Utan att ha sett vad som var bra eller dåligt. Vilken djävla attityd! Du ger dig på ursprungsbefolkningen, bara för att de levde med naturen. Något som vi också skulle må bra av. Nä, nu går jag, du är ju helt omöjlig.
  – Innan du går måste jag bara få fråga dig om en sak.
  I vissa byar i Indien tror man att ormar är gudar, det har man trott i många hundra år. Och bara därför dödar de som tror det aldrig en orm, utan man låter dem husera hur de vill i byarna. De tror att om man håller sig väl med ormarna kommer det att gå bra för människorna i byn. De har sett, under århundradena, tecken på att det skulle förhålla sig så.
  Vad tror du om det? 
 – Du kan väl inte jämföra en ormar med solhatt? Det finns ju ormar som är jättegiftiga, men solhatt är ju en medicinalväxt. Nu får du fan i mig ge dig. Förresten kanske tron på att ormarna är gudar gör att byarna håller ihop, att de som bor där blir mer försiktiga med varandra, att man helt enkelt respekterar varandra mera. Då är det väl bra, att man håller sig väl med ormarna. Nu blev du tyst, va!? Det gäller att tänka utanför boxen, förstår du. Börja med det du också. Vi ses.

  Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar