Pages

söndag 29 mars 2015

Kom fram, sol!!!

I dag ingen sol. Solen tjurar bakom molnen. Vägrar komma fram. Tänkte, om vi kunde locka fram den på något sätt. Om alla samfällt skulle gå ut och vråla mot skyn:
  – Kom fram, sol!!!
  Och det skulle fungera. Sol varje dag. Kanske.
  Men vad skulle bönderna tycka då? De som behöver lite regn ibland för att det ska växa. Så att vi ska kunna köpa sparris, broccoli, spenat och andra grönsaker i livsmedelsaffären. Så att vi inte skulle stå där på grönsaksavdelningen och muttra:
  – Va? Var är alla grönsaker? Har man slutat odla dem?
  Och sedan, när vi utan resultat plingat i klockan på disken i grönsaksavdelningen, upprört flåsa genom butiken fram till kassan och fråga efter högsta chefen, den ansvarige, för att ställa henne eller honom till svars:
  – Varför har ni inga grönsaker? Vad är det här för butik? Håller ni på att gå i konken? I så fall är jag inte förvånad. En butik utan grönsaker överlever inte längre än högst en vecka. Har du inte tänkt på det?
  – Jo, skulle hon eller han då svara, men eftersom du och alla andra hela tiden skriker efter sol varje morgon, och eftersom solen varje morgon låter sig luras av er, växer det inte några grönsaker längre. Har du inte upptäckt att du lever i en öken? Att alla växter, grönsaker såväl som blommor inte längre växer här?
  – Ja, men ni kan väl importera?! Det är väl inte likadant i alla länder.
  – Jo, det är det faktiskt. Alla, hela världens befolkning skriker efter sol varje morgon. Numera finns det varken chips eller ostbågar att få tag på. Och än mindre potatis och ris.
  När du hör henne eller honom säga detta blir du riktigt förtörnad och utbrister:
  – Ja, men tror du att du ska klara dig om du inte säljer grönsaker och annat som växer? Nu får du faktiskt fixa det här?
  – Okej, svarar handelskvinnan eller handelsmannen? Jag ska göra ett försök. Jag ska sätta upp ett anslag om att alla som bor i hela världen varje kväll, låt säga klockan åtta, ska ställa sig och ropa på regnmolnen så att de kommer och väter jorden varje natt. Sedan kan de ropa på solen på morgonen.    
  Blir det bra?
  – Så du menar att det ska regna varje natt? Vad är det för tillvaro?
  Inga månskenspromenader, inget norrsken, ingen surströmmings- eller kräftpremiär under bar himmel, inga vackra solnedgångar, inga mysiga utekvällar på altanen, inga …
Bara en djävla massa grönsaker på hyllorna? Och det tror du folk ska gå med på?
Nej, då tror jag folk hellre svälter ihjäl.
  Bara de får bli solbrända, och samtidigt inte riskerar att få hudcancer. Det har visst kommit ett bra solskyddsmedel som skyddar mot det. Du kan sola hur mycket som helst utan risk. Börja och sälj det här i butiken, då kommer du att bli rik, säger du beslutsamt innan du lite moloken, lämnar butiken åker hem i din nyinköpta Lamborghini och dråsar ned i din på verandan uppställda solstol.
  Det skulle varit gott med lite ostbågar, tänker du, men skit samma, snart är solbrännan verkligen fin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar