Pages

fredag 5 september 2014

Jakten på den gäckande soppåsen

En påse, är en påse, är en påse, är en påse …
  Nä, så i helvete heller!
  Det vet väl alla som, när den gamla soppåsen är full, ska försöka hitta en ny soppåseaspirant för sopkärlet.
  Den första man får tag i är en tunn, ämlig och genomskinlig och på sin höjd femliters Clas Olsson-påse, vars enda funktion är att på ett billigt sätt göra reklam för nämnda företag,  samtidigt som den underlättar för köparen att kunna bära hem, tjugo helt i onödan köpta bra-att-ha-utifallbatterier, en cd-rengörar-cd som, nu när Spotyfi erövrat världen, aldrig kommer att användas och en billig men ful ljuslykta som aldrig i ditt hem kommer att få se dagens ljus.
  Däremot kommer den att bli alltför bekant med det mörker som råder på översta hyllan längst upp till höger i det skåp du nästan aldrig öppnar, en bekantskap som den får dela med några av dina nesliga loppismisstag.
  Irriterad kastar du Clas Olsson-påsen och river fram nästa påsmisstag.
  En på djupet avlång påse, som du fick av en bekant, som hon fått från en klädkedja som du knappt hört namnet på.
  Men trots sitt djup ska väl den påsen ändå duga. Man får väl töja lite.
  Och du sätter i den, trycker ner den till kanten på kärlet och börjar töja. Det kommer nog att gå.
  Men just när du nästan lyckats tänja ut påsen till att passa kärlet, och det bara återstår tre millimeter, spricker påsen och du sliter förgrymmad upp den i det att du förbannar din numera före detta vän och lovar dig själv att aldrig besöka den butik, där din lott kan bli att gå visslande ut från den med det du köpt i en så oduglig påse.
  Den tredje påsen du sliter fram är alla omöjliga påsars moder och ursprung och fås, när du en lördag fem i tre, lite andfådd, stapplar in på Systemet för att köpa det vin som du och din käresta bestämt att ni absolut inte ska köpa till helgen.
  Men vad då, ni är inte sämre än att ni kan ändra er, och visst vore det synd att chansa med att äta lördagsmiddagen nyktra, när ni i ett lätt fluffigt vinrus än en gång kan få uppleva hur ni i varandras ögon åter intar ungdomens glans och vitalitet.
  Och visst händer just det, kanske inte plötsligt som en trissvinst, men ändå, och i alla fall innan ni i varsin ände av vardagsrumssoffan somnar framför Netflixfilmen som skulle vara sååå … bra.
  Tyvärr blir resultatet av detta vinrus med tillhörande filminsomning att en helt omöjlig, mörkt grön, svart eller mörkt lila påse hamnar i påslådan till förtret för dig, när du nu får tag i den som din tredje soppåseaspirant.
  Så fort du inser att det är en sådan du håller i din högra hand, ger du ifrån dig ett lyriskt "Jaaa!" och är nästan beredd att ringa upp Systembolagets påsinköpsansvariga, för att som deras trognaste lördagskund ge honom eller henne förslag om att inköpa neutrala vita påsar vars storlek gott och väl räcker till att placera dem i och över kanten på ett sopkärl.
  Men eftersom det skulle kräva både mod, skärpa och tid, överger du den tanken, kastar bolagets påse i ett hörn av köket och gräver ur påslådan fram den fjärde påsen för dagen.
  Och då … då inser du, att trägen vinner, att ditt letande och framslitande av påsar varit värt besväret och att livet ändå inte är så tokigt.
  För där i din hand håller du, inte bara en, utan två helt vanliga, perfekt stora, vita påsar, som är en fröjd att hålla i för varje svensk sopsorteringsansvarig.
  En nästan religiös känsla infinner sig, och du får helt plötsligt traumatiskt dåligt samvete för alla de gånger du, nonchalant(inser du nu), passerat en romsk tiggare utan att lägga så lite som en krona i hans eller hennes solkiga pappmugg.
  Samtidigt börjar du också allvarligt fundera på om du ändå inte ska gå med i Frälsningsarmén.
  Du bestämmer dig dock för att låta både den förra och den senare funderingen ligga till sig och lägger istället de bägge utmärkta, vackra och helt perfekta påsarna framför dig och utstöter ett ”Hurra!”, så högljutt att grannarna säkert börjar undra om de inte borde ringa efter en ambulans som får ta dig till psykakuten!
  Min lycka är gjord, att vara lycklig kan väl ändå inte vara fel, och nu kan mitt lyckliga liv gå vidare, tänker du i det att du, exalterat och utan problem, trär en av påsarna över ditt sopkärl.
  Någonstans i fjärran tycker du dig i den stunden höra inledningen till Galenskaparnas husvagnshyllning:
 ”Man ska ha husvagn, sen så är semestern klar, man ska ha husvagn … ”
  Men hur du än funderar på hur det kan komma sig, kommer du inte fram till något svar.
  Kanske kommer det sig av att innehavet av en riktigt rejäl soppåse många gånger med hästlängder överträffar ägandet av en medelstor husvagn.

  Mæ råkes


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar