Pages

söndag 16 november 2014

Sura kärringar och gubbsjuka

”Surkärringar undertext med smak av passion”. Av märket Johans Polkagrisar.
  Hm, vad var nu det här? De var utlagda med hjälp av en bild på Fejan.
   Vi kan bortse från vem som lade ut bilden. Det var en kvinnlig bekant till mig, vars dotter hade gett henne detta godis. Alltså fanns ingen man inblandad. Och tur var kanske det. Men sedan fanns ju Johan förstås. Tillverkaren.
  Min kommentar blev, lite raljant:
  ”Djupt kränkande godis!”
  Givetvis menade jag kränkande för kvinnor i allmänhet. Inte för mörkhyade, vackra, fula, romska, asiatiska eller byråkratiska, utan för alla kvinnor som förstår vilken ringaktning av kvinnor det ligger i begreppet kärring, fast det i ordets begynnelse(betoningen låg då på käääring, alltså någon man är kär i) betytt något i stil med darling.
  Dottern svarade:
  "Det står ju passion, fokusera på det vet ja". Det var den effekten dottern förväntade sig av godiset. Gott så.
  Hm.
  Skulle man alltså kunna saluföra negerbollar om man hade en undertext som sa:
med smak av passion”? Eller ”med smak av det exotiskt sensuella Afrika”?
  Vore det okej då? Man skulle ju kunna fokusera på det och skita i att det stod negerboll.
  Surgubbe då? Vilken undertext gör det begreppet, så att säga, rumsrent?
  ”Med smak av passion”?
  Kan griniga gubbar ha passion, smaka passion? Den enda passion de kommer upp i är väl gubbsjuka. Ett märkligt begrepp som används, speciellt av kvinnor, tror jag, för att beskriva äldre män som inte klädsamt stängt sexualbutiken och dessutom har mage, för att inte säga kuk, att bli lite upphetsade när de tittar på yngre kvinnor.
  För att kvinnor skulle vara gumsjuka, och då tråna efter yngre män, det förekommer ju inte? Däremot vill kvinnor numera gärna framhålla att de fortfarande efter fyllda 60 visst är sexuellt aktiva.
Såg ett reportage i en damtidning som jag läste hos tandläkaren, (jo, det är faktiskt sant, jag prenumererar inte och sitter inte och onanerar till bilder ur Femina) där redaktionen försökte ringa in den moderna kvinnan, och då dök begreppet ”fortfarande sexuellt aktiv” upp. Begreppet stod för något väldigt positivt. 
  De är numera alltså som de gubbsjuka männen. Gumsjuka? Men att använda ett sådant begrepp är väl ändå att ta i. Det förstör liksom det vackra i passionen. De blir liksom ett offer för sin lust. Som de gubbsjuka.
  För det är ju passionerade de är. Kvinnorna. Gubbarna, vet e’ fan.
  De är väl mest kåta. Och det är väl … ja, vad är det? Är det positivt eller negativt. Men om det ska bli något måste väl båda vara sugna.
  Språket lever sitt eget liv. Uppstår eller finns en företeelse måste den namnges: curlingföräldrar, gubbsjuk, kärring, blondin, bondläpp, fittstim (ni minns LO-basen Stig Malms klassiska kvinnoförnedrande ord, som genom att det användes i en boktitel, vreds ur händerna på kvinnoringaktarna).
  Sedan skulle jag vilja ta upp begreppet tavring … nä, nog nu.
  En annan gång kanske.

  Mæ råkes



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar