Pages

måndag 10 november 2014

Apples nya chef, Tim Cook, ett sprezzaturiskt irritationsmoment

De låtsas att inte bry sig. Det är därför slipsknuten är lite på sned. Den råkade bara bli det, när de i morgonbrådskan, stående över en filtallrik snabbt knöt slipsen, samtidigt som de svalde den sista skeden innan de lite stressade klev in i den väntande taxin som tog dem till några av de mera viktiga jobben i Sverige.
  Eller också råkade de kamma luggen åt fel hål, sätta trettiotusen-Rolexklockan utanpå skjortmanschetten eller ta två olika strumpor av dem de alltid köper i sina speciella dyrbutiker.
  Det är klart att det kan bli lite ”fel” när de skyndsamt ska bege sig till några av Sveriges viktigaste jobb.
  Så här stressig har vi det, vill de signalera. Men det får vi stå ut med. Var glada för att ni slipper det, ni andra inte så viktiga. Men vi står ut!
  Vi bara råkade hitta några svindyra trasor i klädhögen i morse, men vilka vi sedan tog på oss, det spelade absolut ingen roll. Och det där med slipsknuten, ja …
  I verkligheten ringde de veckan innan upp sin stylist som gav dem en lista på vilka olika klädesattribut som de kunde ”slarva med” de olika arbetsdagarna den kommande veckan. En detalj per dag skulle räcka för att omgivningen skulle uppfatta dem som supercoola, extravagant ogenomtänkt slarviga och klädsamt, sprezzaturiska.
  Och det var bland annat om modetrenden sprezzatura* som programmet Stil i P1 handlade om i söndagsmorse.
  Jesper Kärrbrink, bland annat känd som Sveriges hittills yngsta tidningschef, intervjuades i det sammanhanget också om sin stil och han fick lägga ut texten om vad klädsel kunde signalera: makt, gemenskap, tillhörighet och så vidare.
  Nu var det enligt honom visst läge för samhörighet. Man skulle klä sig i stil med den organisation man representerade.
  Representerade man en sportbutiksfirma kunde en enklare outfit vara på sin plats, representerade man en bank krävdes lite mera strikt klädsel och körde man sopor, jobbade på ett bygge eller var städerska, då … nä, vilken stil som passade dem nämnde han inte.
  Kärrbrink och programlederskan vältrade sig i kommentarer om fin stil och framför allt – rätt stil.
  Men det fanns också problem, ett verkligt stort problem. Problemet hette, och heter fortfarande, Tim Cook, Apples nya chef, som inte alls verkar vara intresserad av sperzzatura eller någon annan trendigt   passande stil. Och detta var förstås irriterande.
  Det lät som om man diskuterade en kaserngård och soldaternas klädsel.
  De flestas uniform var väl okej. Någon hade medvetet, sprezzaturiskt glömt knäppa översta knappen, någon hade omedvetet slarvat med skoputsen, någon hade sin stridssele lite på sned, och så vidare. Men alla hade i alla fall en uniform. Skam vore väl annat.
  Men den här slyngeln Tim Cook, han hade inte fattat att man i Nordkorea, nej, vad skriver jag, i den civiliserade västerländska maktvärlden ändå bör ha någon hyfs och kolla in vad som gäller, ha någon känsla för det extravaganta och på sin höjd bryta mot konventionerna på ett planerat sätt.
  Så att alla kan se att man är med i samma modeshow, att man verkligen och seriöst bryr sig om vad man tar på sig, och framför allt, att man bryr sig om vad de andra har på sig, så att de andras modemöda verkligen blir värd något.
  Annars kan de känna sig förringade och kränkta. Och hur kul är det? På en skala?
  Tänk att kasta bort pengar på svindyra hippa kläder som någon i gänget fullkomligt skiter i.
  Det blir nog till att sälja Appleaktierna, som en markering. Fast de kan ju fortsätta upp och då vore det väl synd. Pengar är väl ändå inte allt, men …
  Nu blev det svårt för Kärrbrink och grabbarna. Och tjejerna i sina lite slarvigt, sprezzaturiskt, knutna sjalar, uj, uj, uj …

  * innebär att man besitter en viss nonchalans för att få det att verka som allt man gör och hur man klär sig sker med en ogenomtänkt självklarhet, när det i själva fallet är den raka motsatsen.

  Mæ råkes


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar