Pages

söndag 1 december 2013

Vad synd att du fick träffa stafettläkaren Maria Bengtsson


Alltid måste man välja.
  Gäller det inte TV-apparater så gäller det läkare. Eller hälsocentraler.
TV-apparater kan man ju läsa om på nätet. Men när det gäller läkare eller hälsocentraler, hur gör man då?
  De finns inte listade på Compriser eller någon annan jämförelsesajt.
  Där står det inget om att läkaren Kalle Andersson har flera överlevande bland sina patienter än läkaren Ulla Eriksson. Inte heller kan man någonstans läsa om att läkaren Lena Olsson bemöter sina patienter på ett trevligare sätt än läkaren Ulf Svensson.
  Förresten, bemötande, har det någon betydelse.
  Om man nu har drabbats av en svår sjukdom som kräver en viss behandling, då är man väl bara intresserad av att man snabbt blir behandlad på ett adekvat sätt. Så att man blir frisk.
  Inte tror jag någon som blir det, gnäller om att den distriktsläkare, som fick det hela att så snabbt som möjligt hända på rätt sätt, var lite kärv i tonen vid det första och enda mötet. Kanske hade den haft ett gräl med sin käresta på morgonen så att han eller hon inte var på humör för att lägga på ett alltför brett leende, när du kom där med din livsfarliga åkomma.
  Nä, det blev bara ett buttert möte med en läkare som gjorde en riktig bedömning, skrev en remiss till nästa instans, tog dig i hand innan du gick, satta sig och pustade ut en kort stund, innan han eller hon hämtade nästa patient. Ett nageltrång, en urinvägsinfektion, en cancer eller vad det nu kunde vara.
  Men du fick din behandling och överlevde.
Och om du nu inte fick det? Hur kan du veta det?
  Du kanske i stället fick ett formidabelt bemötande av sköterskor och läkare på en annan vårdcentral du besökte. Läkaren, Anders Nilsson, log så pass mycket, när du kom in i undersökningsrummet, att du glömde bort att riktigt beskriva vilka problem du hade. Du ville inte göra honom ledsen genom att komma dragande med dina små smärtor och oväsentliga kroppsliga bekymmer. En sådan trevlig läkare ville du väl inte deppa ner med att påstå att du misstänkte att du drabbats av något allvarligt. Nä, han, Anders, som nu var så trevlig, ville du ge en present i form av lite småsmärtor i njurtrakten. Det fick väl räcka. Smärtor som säkert berodde på att du halkat snett några dagar innan, så att egentligen hade du väl gått till hälsocentralen helt i onödan, men tyckte han, Anders, myskillen, ändå att du var värd att kosta på lite Pronaxen, så gärna för dig.
Och för att du blev så överväldigad av hans mottagande, missade doktor Nilsson, den glada och trevliga, att ta det mest väsentliga provet och skrev istället ut en burk Pronaxen och skickade hem dig.
Hem till din käraste, för vem du sedan kunde skryta om vilken förträfflig hälsocentral du besökt, om vilken trevlig läkare du träffat och om att du verkligen kunde rekommendera den hälsocentralen för alla andra.
  Och livet gick vidare och du kände dig genast bättre när du tog de antiinflammatoriska värktabletterna, men i lönndom utvecklades din svåra sjukdom, och till slut gick det inte längre, utan du måste än en gång bege dig till samma hälsocentral.
  Men den gången fick du inte möta den trevliga läkaren, doktor Nilsson, utan den stressade och ganska burdusa kvinnliga stafettläkaren, Maria Bengtsson, som snabbt konstaterade att du måste lida av en allvarligare åkomma, vilket ledde till att du akut remitterades till nästa instans.
  Där insåg man att denna buttra Bengtsson hade haft rätt.
  Och då fick du vatten på din kvarn, den kvarn som snurrar runt att det viktigaste när man besöker en hälsocentral är att man blir vänligt bemött. Det som nyss hänt dig bevisade ju det:
  Den trevliga, han med leendet, friskförklarade ju dig och skrev ut en burk Pronaxen, medan den stressade Maria Bengtsson upptäckte din livsfarliga sjukdom.

  Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar