Pages

söndag 8 december 2013

Jag väljer att bli remitterad till Malmö


  Alltid ska man välja.
  Det kan gälla TV- eller telefonabonnemang, skola till sina barn, pensionsfonder, hälsocentraler, julklappar, kaffesort.
  Val, val, val.
  Ibland skulle man vilja att någon annan kunde sköta det där. Staten kanske. Eller den som har satt sig in i alternativen man ska välja mellan. En expert. För visst måste det finnas ett bästa alternativ inom varje sektor. Det är ju alltid en pensionsfond som utvecklas bäst, alltid ett telefonabonnemang som är billigast, en hälsocentral som fungerar bäst o s v.
  Vilket alternativ som är det bästa i varje valkategori borde väl de mest utbildade och erfarna inom det området kunna räkna ut och sedan meddela medborgarna vilket de ska välja. Då skulle det ju bli rättvist.
  Nä, istället ska ett stort gäng amatörer försöka räkna ut vilka alternativ som är de bästa inom varje kategori.
  Är det vettigt? För är man en amatör på pensionsfonder, då är risken stor att man väljer en dålig fond, och då blir pensionen en tid då man samlar tomburkar, äter billig kattmat, får frostskador på fötterna på vintern o s v
  Fast när det gäller sjukvård och skolor, då ska ju alla alternativ vi har att välja mellan vara av bra kvalité. Hälsocentraler rangordnas ju inte efter hur bra de är på att upptäcka sjukdomar och krämpor och/eller hur bra de är på att behandla dem.
  Och tur är väl det.
  För skulle det vara en väsentlig kvalitetsskillnad mellan dem, och alla behövande visste om det, skulle väl alla söka sig till den bästa. Om det hade en rimlig möjlighet att göra det förstås. Det finns ju geografiska avstånd som kan försvåra.
  Om till exempel hälsocentralen i Gäddede var den bästa, då skulle det kanske vara svårt för någon mindre bemedlad utan bil att besöka den. Ett besök där skulle ju också kräva att man tog ledigt från jobbet den dag man nu skulle söka vård där.
  Kanske de flesta Östersundbor, trots att Gäddede-hälsocentralen var bäst, ändå tog den bästa av hälsocentralerna i Östersundstrakten i stället.
  Vilket på sikt skulle leda till att den blev överbelamrad med patienter och fick bygga ut, medan de något sämre centralerna så småningom fick lägga ner.
  Till slut skulle det kanske bara finnas en hälsocentral kvar i Östersund.
  Och hur blev det då? Då skulle ju valfriheten upphöra.  Det skulle bara finnas ett alternativ. Okej, det fanns ju den i Gäddede, men att åka dit skulle ju kräva en del uppoffringar.
  Nu är det ju inte så som jag skisserat här ovan.
  Hälsocentralerna finns inte på någon rankinglista efter hur bra de är, utan man får förutsätta att alla är ungefär likvärdiga. De har utbildad och kompetent personal och målsättningen att alla som söker sig till en, vilken som helst av dem, ska få en adekvat och likvärdig behandling . Man behöver inte gå in på nätet för att kolla vilken hälsocentral man ska gå till för att få bra behandlingen. 
  Trots detta får man ändå välja hälsocentral. Det finns ingen som kan tvinga en att söka sig till hälsocentralen i Lugnvik om man, av någon outgrundlig anledning, hellre vill besöka hälsocentralen i Odensala. Det fria vårdvalet kallas det. Att få välja den geografiska platsen för vården. Fantastiskt. För vad är väl en influensavaccinering i Lugnvik mot en dito vaccinering i Odensala?
  Men om man blir remitterad till en klinik på lasarettet, då är valfriheten slut. Fy och usch. Om någon hellre vill bli remitterad till Sundsvalls eller Härnösands sjukhus borde den väl ändå få det.
  Fast det kanske är möjligt. Jag har aldrig försökt att bli remitterad till Härnösand eller Sundsvall, försökt att få bra vård i Sundsvall eller Härnösand istället för bra vård i Östersund.
  Eller varför inte i Malmö.
  Jag har hört att det jobbar en väldigt trevlig och charmerande kvinnlig läkare där och …
  Är det månne möjligt att få bra vård i hennes närhet?

  Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar