Pages

fredag 1 mars 2013

Femtio år under en diskbänk på Genvägen


Året är 1962. Ett kök ska installeras på Genvägen.
  Då händer det sig att en av snickarna inte riktigt får till det, utan tvingas lägga en hopvikt sida av dagens ÖP under diskbänken för att försöka få tyst på vibrationerna som uppstår när man stöter emot den.
  På den ihopvikta sidan, som Olle lagt under diskbänken, finns en Volvo PV-annons, som kaxigt basunerar ut:
  ”Volvo är en svensk bil, gjord för svenskar. Och svensk kvalitet är ett världsbegrepp.”
   Fyrtio år innan Sverigedemokraterna såg dagens ljus.                      
  Och längre ner i annonsen:
  ”Bensinförbrukningen är sensationellt låg i förhållande till storleken och kapaciteten.”
  Kanske lite dyr att tanka, men inte ett ord om växthusgaser.
  – Nä, den blev inte tyst, hör man Olle klaga.
  – Du måste nog lägga dit en sida till, säger Arne.
  Olle viker och lägger dit ytterligare en sida.
  Sidan visar en bild på skidåkaren Ragnar ”Föllinge-Persson” och berättar om att Jämtland Härjedalens skidförbund haft en bra säsong och att Assar Rönnlund åkt på däng av Hallgeir Brenden  i Voullerim.
  På baksidan kan man läsa om att Richard Burton lugnat sin fru med orden ”Skvaller – jag älskar dig” sedan romansrykten gällande en viss Elisabeth Taylor cirkulerat. I högerkanten finns också en liten notis med rubriken: ”Säregen olycka i Ovansjö”: en buss har kört på en plåtbit som då med våldsam fart flugit in i och skadat en mötande bils kylare.  
  – Nä, det blev för lite ändå, muttrar Olle lite missnöjt, när han slår lite lätt i diskbänken och han river ännu en sida ur ÖP:n. Han ögnar snabbt igenom den:
  – I kväll, Arne, måste du fara till Undersåker och gå på ”Operation kjoltyg”, det tror jag är en bra film. Eller också kan du fara till Kövra och se ”Flickan som trampa i klaveret”.
  – Inte far man så långt för att se en film. Och de där filmerna är väl mest för fruntimmer. Nä. jag och gumman ska på Jättepimplen i Tullingsås på söndag. Första pris är 10:- per deltagare, blir det 500 stycken kan man vinna 5.000 :-, det skulle sitta fint det. 
  Olle läser annonsen om jättepimpeln och rättar Arne:
  – Nä, det står att det är 8:- per deltagare i första pris.
  – Ja, men 4.000:- är ju en bra slant det också.
  Sidan annonserar också om att Rolf Wallentin och Swing-Tone kvintetten spelar upp till gratisdans på torsdagskvällen i Östersunds danspalats, Runeborg, och om att förskolebarnen i Brunflo erbjuds poliovaccinering.
  Olle viker och lägger in den under diskbänken. Arne slår lite i diskbänken och konstaterar nöjt:
  – Nu blev den tyst.
  I över femtio år blir det tyst under diskbänken i köket på Genvägen.
  Utanför slår Beatles igenom, skjuts Kennedy och Martin Luther King, införs högertrafik, landstiger Armstrong på månen, införs bensinransonering, vinner ABBA melodifestivalen, vinner Viet Cong i Vietnam, förlorar sossarna valet, demonstreras det mot kärnkraft, havererar Tjernobyl, skjuts statsminister Palme, höjs räntan under en dag till 500 %, kapar finländska Nokia åt sig 40 % av mobilmarknaden, flyger två plan in i Twin Towers, blir skolor och vårdinrättningar privata, skickar Sverige soldater till Afghanistan, havererar tre reaktorer i Fucushima. 
  I år, 2013, 51 år senare, renoveras köket på Genvägen. Diskbänken bryts loss och jag hittar de gulnade ÖP-sidorna.
  Förundrad kan jag nästan se och höra biobesökarna utanför Kövra Bion, de hojtande pimplarna rusa ut till de bästa fiskeplatserna på Tullingsåsisen, Rolf Wallentin sjunga populära dansdängor till Swing-Tone Kvintetten på Runeborg och de lite ängsliga förskolebarnen gruva sig inför poliovaccineringen i Brunflo.

Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar