Pages

måndag 13 april 2015

Med karbinen skjutklar och i färdigställning

Plaza Mayor, Madrid. Torsdagen den 9 april 2015.
  Två polisbilar. Minst tio poliser. En av dem med automatkarbin. Beredda.
  Men på vad?
  Vem hotar? Vem är fienden?
  Ingen av poliserna går och småpratar, de är på sin vakt. Ser sig hela tiden omkring.
  Överallt har vi sett Madrid krylla av poliser och polisfordon. Alla klädda i skottsäkra västar. Minst en tungt beväpnad på varje ställe.
  Bredbent med karbinen i färdigställning. För att på en tiondels sekund kunna lyfta den och avge eld.
 Vi sitter i solen och avnjuter en öl vid en av de många uteserveringar som fyller stora delar av Plaza Mayor.
  Plötsligt får jag en äcklig känsla av att någon från det lilla centralt belägna tornet på taket till den byggnad som omger torget, eller från något av de många fönster som byggnadens fasad rymmer, har placerat hårkorset i sitt kikarsikte mitt i pannan på mig.
  Det är bara frågan om sekunder så ska kulan slå in och sprida min hjärnsubstans och skallskelettdelar över de avslappnade spanjorer och de bord de sitter runt bakom mig.
  Sedan skott på skott mot resten av torgbesökarna som skrikande springer mot någon av torgets sju valvbågade utgångar.
  Den Spidermanklädda komikern som inte hinner undan utan störtar till marken och vars ansikte dränks i blodet från hans söndertrasade aorta.
  Poliserna som snurrar runt, tar betäckning bakom sina bilar, innan de livrädda börjar besvara elden.   
  Någon av dem som blir ett offer för en kula som träffar hans oskyddade ansikte.
  Ännu några torgbesökare som springande lämnar sina provisoriska skydd av restaurangstolar bara för att bli offer för skyttens precisa kulor:
  En tolvårig skolflicka som aldrig får se sina terminsbetyg och än mindre uppleva sin ungdom…
  En Sevillanos som på sin första Madridsemester hade tänk kolla in Centro de Arte Reina Sofias konst först, men vars planer ändrades av den skinande solen och den ovanligt varma vårluften …
  En bagare från ett bageri strax utanför torget som just i dag, lite tidigare än vanligt, valde att gena över torget, för att köpa de cigaretter som han egentligen tänkt vänta med att köpa till senare. Men så sinade kunderna, han satte upp kommer-strax-skylten och …
  Sirenernas nervösa tjut, som bara efter tjugo sekunders skjutande, hörs från de bilar vars poliser genast styrt om sin färd för att ta upp kampen mot den, eller de, skjutande …
  I gratistidningen Metro, som företrädesvis tillhandahålls i Stockholms tunnelbana, kan jag nästa dag läsa om att elva personer med kopplingar till terrornätverket IS gripits av den spanska polisen.

Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar