Pages

fredag 3 januari 2014

Kattungar och människor

Vi fick på TV-nyheterna strax före nyår se länsstyrelsens utsända göra ett hembesök hos en av de över 1800 i Sverige som under fjolåret fick sällskapsdjursförbud.
  Det var ingen trevlig syn som mötte inspektörerna och reportageteamet: ett fallfärdigt hus med en fallfärdig farstutrappa omgiven av och belamrad med allehanda skräp och bråte: gamla tidningar, en skitig grå kofta, överfulla soppåsar, urblekta pappemballage m m.
  Genom farstudörrens frostbelupna fönster kunde de utsända se några övergivna kattungar. Hur det såg ut där de instängda kattungarna tassade omkring fick vi inte se. Men med tanke på hur det såg ut utanför den eländiga byggnaden behövdes det dock ingen mera utvecklad fantasiförmåga för att förstå hur det torde se ut därinne. Djurägaren var inte hemma.
  Länsstyrelsens utsända öppnade den olåsta, gistna dörren och en av kattungarna nosade sig försiktigt ut i friheten.
  I nästa sekvens kom djurägaren hem, men hur hon var klädd och i vilket skick hon var fick vi inte se, för då bröts inslaget.
  Djurskyddsinspektörerna konstaterade än en gång att det var som det ofta brukade vara när de besökte djurförbudsoffren: dessa hade skaffat nya sällskapsdjur som även de vanvårdades. Att i det läget väcka åtal mot de ofta medellösa ägarna var inget realistiskt alternativ. Alternativet var väl att, för djurens skull, göra mera regelbundna hembesök hos dessa djurvanvårdare.
  Det är hemskt med djur som vanvårdas, var sig det gäller kinesiska angorakaniner som man för hand och utan bedövning och medlidande sliter pälsen av, eller katter, hundar och andra djur som tvingas vara sällskap åt utblottade och psykiskt skadade ägare.
  I det första fallet finns det dock alternativ.
  Angorakaninuppfödarna kan avlägsna pälsen med hjälp av någon typ av rakmaskin. De kommer att kunna sälja sin ull ändå, kanske dock med en lite mindre vinst.
  För de sällskapstörstande psykiskt misshandlade människorna är problemet lite mera komplicerat.  De har troligtvis inget annat alternativ än att bryta mot lagen, och, så fort djurskyddsinspektörerna beslagtagit deras vanvårdade djur, skaffa sig nya. 
  Vilket annat sällskap skulle de kunna få?
  Glada, käcka, altruistiska medmänniskor som besöker dem varje dag och skapar lite mysig stämning i deras utkylda kyffen eller skrotfärdiga husvagnar?
  Medmänniskor som kommer och serverar dem den nylagade julematen, spelar ett parti Fia eller Kinaschack med dem, ser till att de får ställa sig i en varm dusch och sedan sätta på sig rena kläder, sätter fram lite mat åt sällskapsdjuren som de i eländet för en stund glömt, för att sedan slutligen lova dem att ”for ever” bli deras trogna livskamrater?
  Eller ger dem skattefinansierande boende, där de ges den omsorg de behöver av utbildad personal, så att de därefter i lugn och ro kan få den tid och koncentration som krävs för att ta hand om ett eller flera sällskapsdjur.
  Nä, i stället tar vi, som under livets gång behandlats betydligt skonsammare än dessa samhällets olycksbarn, av dem deras enda sällskap.
  För djurens skull


 Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar