Pages

söndag 19 januari 2014

Italienska visor från rådhustornet


Det är lite grinigt. Kylan biter och himlen hotar med att bli molnfri och sänka temperaturen ytterligare.
  En smal man, absolut rätt utrustad för stickwalking, d v s klädd i svart tajt skaljacka och svarta skalbyxor, tuff svart mössa, mörka solglasögon och illgröna gympaskor, skyndar förbi med långa snabba steg.
  Han kan vara kusin till spindelmannen.
  Snart får stadens invånare se honom akrobatiskt och utan hjälpmedel bestiga rådhuset, klättra ända upp till tornet för att där ta sig in och sätta igång en helt egenkomponerad klockspelsmelodi. En melodi som för tankarna till de strejkande lantarbetarna på den Italienska Poslätten under trettiotalet, eller till den ensligt belägna pizzerian Quattro på den norr om Sicilien belägna ön Salina.
  Melodin är alltså en blandning av italienska kamplåtar som Avanti popolo och Anna-Lena Löfgrens Lyckliga gatan, den sistnämnda en italiensk låt som under många veckor ockuperade svensktoppen för fyra decennier sedan.
  Hör ni inte vilken klang rådhusets klockor har? Fast ljudet dämpas en dag som denna av den obevekliga kylan, som inte alls verkar längta till Italien eller till någon annan plats än där de råkar befinna sig just nu.
  Kan han inte låta oss sköta det här, verkar det som om klockorna tänker, när de utan framgång försöker förringa ”the stickwalkers italian song”.
  Låt oss spela våra vanliga genuint jämtländska dängor, som Jämtlandssången, Jamtlandstaus och Vår lilla stad. Varför ska du komma här och ställa till oreda.
  Italian song? Vad är det för påhitt i januarikylan? Är det inte dags för dig att dra nu. Din fru väntar med nybryggt kaffe.
  Jaså, du har ingen fru. Men flickvän då? Jaså, ingen sådan heller. Aha, nu börjar vi förstå varför du behöver praktisera stavgång, klänga omkring på rådhuset och spela egenkomponerade italienska visor på oss. Du vill bli av med en del ångest.
  Pröva mindfulness i stället, det sägs vara bra. Eller sätt dig framför TV:n och se sportsöndag med en missande Ferry, ett förlorande handbollslag och vad det nu kan vara. Stick, innan vi börjar vägra klinga.
  Men Örjan, som killen, stickwalkern, heter, hör inte vad klockorna tänker, därför fortsätter han med en av Mozarts klassiska fugor.
  På klockspel. Kan det verkligen passa?
  Plötsligt bryts vintertystnaden av att en nyss uppstigen kvinna ropar upp till klockorna mitt i inledningen av fugan.
  – Vad vackert ni spelar idag. Inga lokalpatriotiska, för att inte säga lokalpatrioidiotiska, visor alls. Skönt. Kan ni spela Beethovens femma sen. Bara för mig. Snälla klockor.
  Kvinnan som förresten heter Belinda, har inte sett att det är Örjan, the stickwalker, som spelar, utan hon tror att klockorna denna kalla januaridag, tagit kommandot över både framförande och repertoar och styrt över den till att innehålla helt nya låtar. Men så får hon syn på Örjan långt däruppe. Hon höjer rösten ett snäpp och nästan vrålar:
  – Jaså, är det du som spelar? Vad duktig du är. Spela på. Fortsätt.
  Örjan som, när han fått syn på Belinda, för några ögonblick tystnat med sitt klockspel blir helt salig av lycka när han hör Belindas uppskattning av hans musik. Det är nästan så att han håller på att ramla ut från rådhustornet. Men i stället för att göra det ropar han tillbaka till Belinda:
   – Tack, tack, tack, you made my day.
  Men Belinda hör inte riktigt vad han ropar:
  – Vad sa du? Vill du hänga med mig? Vart då?
  – To the end of the world, ropar Örjan samtidigt som han skjuter fast ett rep i rådhusfasaden och svingar sig elegant ner för att ett ögonblick senare stå mitt framför en storögt gapande Belinda:
  – Hur gick det där till?
  – Ja, inte vet jag, svarar Örjan, men ner kom jag. Eller hur? Nå, hur blir det med vår resa?
  – Resa?
­­  – Ja, resan till världen ände. Som jag frågade dig om.
  – Hm, var det det du frågade mig om? Ja, vi får väl se. Vi måste väl planera lite först. Kan vi inte gå och ta en kopp kaffe. På Edenbos. Nybryggt. Du ser ut att behöva det. Kan gissa att det inte finns någon därhemma som du kan dela en sådan kopp med. Eller hur?
  Örjan skruvar lite generat på sig:
  – Nja, jag vill inte gå in på det så här snabbt, men visst vore det gott med en kopp kaffe. Nybryggt.
  Och nu är de på väg.
  Sida vid sida går de mot Edenbos. De har redan börjat planera sin resa till världens ände. Ingen av dem har varit där. Det känns spännande.


  Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar