Stopet. Fullt av öl
och skum. Bara humle, malt, jäst och vatten. I en harmonisk blandning. Alltid
väl utvalde ingredienser av en speciell kvalitet. Inget fusk. Beskrivningen på
flaskan garanterar detta.
När man läser den
känner man sig nästan lite yr över att bryggmästaren än en gång lyckats få tag
på de näst intill unika råvarorna.
Hur är det möjligt
att han, för det är väl en han, gång på gång alltid lyckas i sitt uppsåt att
brygga ”properbly the best beer in the world”?
Krävs det mån tro annonser
i den interna ölbryggarpressen, där man då får läsa:
”Noga utvalda
råvaror till ölproduktion köpes. Svar till ’Endast det bästa är gott nog.’ ”
Eller måste det
till ölingredienspatruller som land och rike kring systematiskt tar prover på
alla spannmåls- och humleodlares skörd, på vatten från alla tänkbara källor och
på alla jästtillverkares öljästsorter; prover som sedan skickas in för analys i
det av vetenskapsakademiens kontrollerade ölingredienslaboratoriet?
Eller måste
bryggmästaren vara listigare än så?
Måste han skicka ut
i orangea overaller klädda och solglasögonprydda ölspioner som ger sig ut för
att vara uranletare, men som i lönndom, liksom i förbigående, ställer förflugna
frågor till spannmålsbönders avundsjuka men ärliga grannar, till otörstiga källvattendrickare
och till luttrade öljästanvändare, i syfte att på så vis få initierad kunskap
om var det planerade ölets ultimata ingredienser kan finnas?
Och rykten om dessa
mystiska ”uranletare” börjar cirkulera:
Det sägs att de inte
alls letat uran utan suttit på det lokala agrarfiket och pratat korn, havre, råg
och vete med bekanta till traktens spannmålsbönder.
Det antyds att
öljästtillverkare blivit uppringda av personer som presenterats sig som
uranletare och frågat om jästtillverkarna verkligen kan garantera att deras öljäst
inte innehåller annat än prima öljäst och är garanterat fri från radioaktiv
strålning.
Det ryktas om att
de, alltså de falska uranletarna, på den lokala puben, till traktens ölhävares
förvåning, beställt lokalt källvatten, och liksom i förbigående slängt ur sig
påståenden som: ”Det här vattnet är det väl inget särskilt med?” eller ”Har den
här källans vatten inte en bismak av något?” bara för att få se och höra
pubbesökarna vilt protestera eller moloket och skamset nicka och snabbt försöka
leda in samtalet på senaste avsnittet av CSI eller den kommande höstens
ripjakt.
Det sägs, ryktas
och antyds; snacket går, som man säger.
För det går inte att
förbise ölproducenternas absoluta trovärdighet, när det gäller deras enkla
budskap om, att noga utvald humle, malt, jäst och vatten är allt som behövs för
att brygga ett riktigt gott öl. Det finns något tveklöst och definitivt i den enkelheten.
Om någon
öltillverkare plötsligt skulle lägga till en ingrediens ytterligare, säg kanel,
skulle öldrickaren genast bli på sin vakt och tänka: nä, nu är det något skumt
i ölningen. Har man blandat i kanel bara för att dölja någon av de andra
råvarornas undermålighet?
Och stopet med det
misstänkliggjorda ölet skulle bli stående orört, medan ölälskarna livligt diskuterade
hur deras bastion mot överdrifter inom öltillverkningen skulle kunna förstärkas.
För ett öl måste
vara enkelt: fyra noga utvalda råvaror, en bryggmästare och allt är fullbordat.
Less is öl och öl
is less.
Mæ råkes
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar