Pages

tisdag 3 februari 2015

Förr såg sig inte anständiga kvinnor om efter mäns blickar

För fyrtio eller femtio år sedan var det omöjligt för en man att få ett ögonkast från en okänd kvinna som han mötte.
  Att ge okända män blickar ansågs inte alls lämpligt för en så kallad anständig kvinna. Obekantas blickar ansågs kunna leda till både den ena och det andra, mest då till det andra.
  Och eftersom vi på den tiden i Svea rike inte hade tillgång till traditioner som innebar att kvinnor kunde gå klädda i burka, fanns det inget annat för en kvinna, som ville behålla sin anständighet, än att, när hon mötte en man, stirra ner i ett hav av dåligt lagda kullerstenar eller trasig asfalt, titta in i ett hammare- och spikfyllt järnaffärsskyltfönster, intresserat spana in i en farlig och av glupska vargar fylld skog, nonchalant och med ett illmarigt flin flukta in på en skräpig och ogästvänlig bakgård, trött och uttråkad betrakta en grå och av tunga moln belamrad himmel eller med rynkad näsa observera aktiviteten på den stinkande, stökiga och aggressivt trafikerade gatan.
  Det måste ha varit ett jobb för alla dessa anständiga kvinnor att, med tanke på de nyss omnämnda alternativa vyerna, inte frestas att ändå inte tumma på blickförbudet och skänka en snäll och intet ont anande mötande man en hastig blick.
  Blickar är ju så spännande, jämfört med att exempelvis titta in i en halvöppen och tom godsvagn, som ibland kunde vara den aktuella skygga kvinnans enda blickfångsalternativ.
  Tänk vilken mängd nedåt- uppåt- bortåt- och ditåtblickar av anständighet som alla dessa kvinnor under ett år producerade.
  Och hur många besvikelser ledde dessa ögonblicksundvikelser inte till hos alla de män som med stora förhoppningar men förgäves försökte fånga dem.
  Många av männen låg ofta sömnlösa nätterna igenom i sitt funderande på hur de, när de nästa gång mötte en så kallad anständig kvinna, ändå inte skulle kunna överlista hennes anständighet och stjäla sig en flyktig men ändå helt genuin blick av henne.
  Det skrevs spaltmetrar om alla dessa ögonkontaktsförsök.
  Det diskuterades i ögonkontaktsspalter i tidningarna.
  Det fanns till och med ögonkontaktsexperter att rådfråga om en man blev alltför desperat över att han inte under det senaste decenniet fått en enda blick från en mötande kvinna.
  Det förekom även under en tid en inriktning på psykologlinjen där hugade kunde utbilda sig till, som de kom att kalla sig, blickpsykologer. Psykologer vars enda uppgift var att trösta och blickbehandla alla de män som under alltför lång tid inte erhållet någon eller ytterst få intresserade blickar av okända kvinnor.
  Även olika intrikata ögonkontaktsförsöksmetoder utvecklades:
  En gick ut på att mannen med så kallat överdrivet buller och bång rent ljudligt skulle få kvinnorna att för några ögonblick glömma sin prydhet och då av misstag ge den bullrade mannen en undrande men dock blick.
  Männen kunde också, i hopp om att erhålla dessa åtråvärda blickar, till exempel klä sig i grälla för att inte säga utmanande färger, utveckla en löjlig, extrem eller dåraktig gångstil, med mun, strupe och stämband framkalla ovanligt sensationella läten eller helt enkelt försöka ställa sig i vägen för det mötande offret som för tillfället utsetts för ögonblicksattacken.
  En annan metod för ögonkontakt var att, när en kvinna slog ner sin blick, kasta sig huvudstupa framför henne samtidigt som man ur grodperspektiv försökte fånga den nedslagna blicken.
  Eller också kunde man ställa sig på pass på en stege och försöka fånga den uppåtblick som någon kvinna slängde iväg uppåt för att inte en mötande man skulle få den.
  Men kvinnorna lät sig inte överlistas.
  De gjorde hårdnackat motstånd och de berättelser som florerade om att män fått blickar från okända kvinnor på stadens gator och torg, ansågs bara vara ett utslag av fåfängligt och lögnaktigt skryt.
  Genuina och av minst tretton vittnen intygade ögonkontakter mellan män och okända kvinnor från den tiden finns och fanns inte dokumenterade.
  Tills Algot Nilsons enkla men genitala(!) idé sattes i verket, vill säga …

  Och om hans uppfinningsrika karriär som blickfångare och vad den ledde till, kan du läsa om i nästa nummer av branschtidningen Monokeln, ett organ för enögda, som utkommer vart tredje decennium, första söndagen i april.

  Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar