Pages

tisdag 18 december 2012

Var komma, var komma, var komma de ifrån?


Ja, man hade ju hoppats på att det var pepparkaksgubbar som kom. Och att de kom från Pepparkakeland. Men tji fick man.
  Alice Tegnér hade gjort en liten luring där.
  Hennes avsikt var absolut inte att roa barnen och de vuxna som fortfarande hade barnasinnet kvar. Nä, hon hade lagt ut en riktig blindgångare. Hennes verkliga syfte var naturligtvis att förnedra alla mörkhyade på denna planet. Hon ville helt enkelt tvåla till dem. Trampa ner dem i skiten. Ta all ära av dem.
  Men nu har det avslöjats. Undersöker man alla dessa pepparkaksgubbar lite extra noga, tar en munsbit, synar dem i glasyren, riktigt känner efter, nog förstår man då att … just det: Kejsarens nya kläder. Samma gamla unkna rasism som grasserar och alltid grasserat i vårt avlånga land.
  Det är nästan värre än att säga neg … ni vet det där hemska ordet, som betyder sva … ja, ni vet den där hemska färgen som inte borde finnas. 
  Varför finns den förresten? Vem uppfann den? Man anar konspiration, ränksmideri och dunkla illvilliga agendor. 
  Och varför används färgen fortfarande, nu när den befunnits skyldig till allt möjlig ont här i världen? Lyssna bara: svartjobb, svartsyn, svartmåla. Visst låter det hemskt? Hur kan då ordet få användas i något som helst sammanhang? Skandal.
  Men vi har i alla fall kommit en bit. Tintin i Kongo är snart, får vi hoppas, bränd på bål, ord som antyder att människor har olika värde utplånade och Alice Tegnér avslöjad.
  Så låt den gamla barnvisan tystna. För evigt. Aldrig mer ska vi ta dess vidriga ord i våra munnar, aldrig mer ska vi låta dess rasistdrypande text ljuda för att förnedra de mörkhyade människorna på den exoti … nej, jag menar på den kontinent där infödi … nej, jag menar på södra halvklotets broder- och systerkontinent.
  Med det vill jag inte ha sagt att söder skulle innebära något negativt jämfört med de andra väderstrecken. Man får snarare se det som en upplysning.
  Vad är syd och nord förresten? Hade afr… alltså en del av världens befolkning som nu betraktas bo på södra halvklotet, upptäckt oss, och inte tvärtom, hade kanske världen varit upp och ner och vi befunnit oss på det södra halvklotet; Sverige hade kanske hetat Norge, Antarktis Arktis, Finland Nifland. Allting hade varit upp och ner. Eller ner och upp, beroende på var man nu befinner sig.
  Förresten, ska man få använda förnedrande ord som ner? De mörkhyade hade förstås känts sig mera värda om de befunnit sig så att säga ovanför oss, alltså på det övre halvklotet. Men det hade ju heller inte varit bra. För hur otrevligt hade det inte känts för oss?
  Nej, bättre då att förbjuda ord som ner och upp.  Då är problemet löst. En gång för alla. Om nu inte någon idio … ni vet de som har otur när de tänker, kommer på andra ord som kan betyda ner eller upp.
  Det är svårt det här med språket.
  Om man kallar något för något så blir ju verkligheten därefter. Det är precis som med en karta. Kartan avgör ju hur verkligheten ser ut.
  Och säger man pedagog istället för lärare, får ju han eller hon genast högre lön och högre status. Det är ett gammalt beprövat indiskt reptrick, som verkar fungera bättre och bättre ju mer språket utvecklas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar