Pages

tisdag 22 juli 2014

Lett å vinne – lett å finne

Några gotländska ”bondläppar” sitter i klassiska strandstolar på en sandstrand och småpratar:
  – Lätt å vinne, myser en av dem plötsligt till.
  Är det så? På Gotland? Är det ett win-win alternativ, en win-win ö? Man har vunnit redan när man fötts där och kan dessutom peaka med att ”vinne på kejno”?
  Jag såg inte till några lottskrapande infödingar när jag i förra veckan besökte den mytomspunna och historiskt tungt belastade ön.
  Däremot såg jag en mängd nedläggningshotade utskänkningsställen, milslånga och av slit och möda drypande och krypande stengärdsgårdar, en mängd svettdoftande utdikade myrar och ett antal ståtliga men makligt snurrande vindkraftverk.
  Dessutom, och givetvis, en uppsjö av fårskockar som desperata försökte verka lika stora och därmed lika lukrativa som de miljonhövdade nya-zeeländska fårhjordarna.
  – Dette er lett å finne på Gotland, skulle jag vilja säga.
  Och platt, platt, platt. Var på denna ö skulle man, utan GPS eller karta, kunna få en klargörande överblick? En befriande vy? Fasta hållpunkter att ta ut riktningar mot?  
  Ingenstans.
  Inte ens på öns högsta punkt, Lojsta hed(83 m ö h), kunde man höja sig över mängden och blicka ut över vidderna? Gotland är en vyförgäten ö? Ändå bor det över femtiotusen människor där.
  Hur är det möjligt?
  En av öborna upplyste mig om att många emigranter hade valt Gotland i stället för ”Staterna” på den tiden det var populärt för sverigefödda att emigrera. Landskapet hade varit ett alternativ för dem som bara haft råd att lösa halv biljett på Amerikalinjens hoppingivande skepp.
  Man kom i alla fall iväg, en bit bort från eländet, till något nytt. Alternativet till att mönstra av mitt ute på Atlanten blev Gotland? Så varför inte.
  Där fanns sjöar och träskmarker att dika ut och odla upp, massvis av sten att använda till gärdsgårdar och boningshus, och får att hålla. Bättre än att sitta på en mager teg i Småland och långsamt tyna bort.
  På köpet fick man en rafflande historisk bakgrund att vara stolt över.
  På söndagseftermiddagarna, efter gudstjänsten, kunde man inför tillfälligt tillresta från fastlandet, berätta om 1200-talets gotländska dominans över norra Europas handel och sjöfart. Försynt skryta över att Visby och Gotland på den tiden ägde handeln från S.t Petersburg ända till Biscaya.
  Fortsätta med att skildra digerdödens bestialiska härjningar bland gutarna i byar och gårdar runt 1351. 
  Kanske i hjärnsläppseufori dra till med att så mycket som 95 % av befolkningen strök med i vissa delar av landskapet. 
  Berätta om liklukten, de hemska bölderna, sjukdomens snabba förlopp, flagellanternas desperata men fruktlösa självplågeri för att blidka den store guden, för att om möjligt få tillbringa ytterligare några år i den jämmerdal som jorden då säkert sågs som.
  Detta kunde toppas med en bloddrypande och hjärtskärande skildring av Valdemar Atterdags brandskattning av Visby den 27 juli 1361. Man kunde inflika detaljer som att 1800 dåligt tränade och uselt utrustade gotländska bönder plågsamt fick försmäkta när de förgäves försökte försvara Visby mot en armé av välutbildade och välutrustade tyska legoknektar, vars antal i den aktuella drabbningen bara reducerades med 300.
  Avslutningsvis kunde man måleriskt beskriva hur Valdemar himself efter striden ställde ut tre stora silverfat på Visby torg, i vilka de besegrade förnedrande fick lägga allt vad guld, silver och värdeföremål de kunde uppbringa ur sina gömmor.
  Med vidöppna munnar skulle de besökande förundras över det som berättats, innan de brådstörtat seglade hem för att så snabbt som möjligt bekräfta för vänner och bekanta att det som sagts och ryktats om den mytomspunna ön Gotland, inte bara var sant utan överträffades med hästlängder, för att inte säga fårlängder.

  När då nygotlänningarna förstod vilket outplånligt intryck deras berättande gjort på besökarna, skulle de i tacksamhet lovprisa Amerikalinjens alltför dyra biljetter som ju tveklöst var den yttersta orsaken till att de fått möjlighet att imponera på de tillresta.

Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar