Pages

fredag 4 mars 2022

Ukrainarna är inte lika med nazister och ryssar är inte lika med Putin-anhängare

 Jag blir förtörnad… 

Såg ett inslag igår om en rysk kvinna i Stockholm som drivit en restaurang med inriktning på rysk traditionell mat. Hon hade jobbat upp en kundkrets tills före pandemin, men hade under den, som många andra restauranger, haft det kärvt. Nu hade hon åter kommit i gång, men nu, efter Rysslands invasion av Ukraina, hade hon börjat få hotfulla telefonsamtal från okända. 

  Vad är det här? Om inte rasism! Vi i Sverige måste väl kunna skilja på ryssar och Putins vansinniga politik. Inte kan hon som svensk näringsidkare ha något med det att göra?
Hata Putin och hans anhang, men låt ryssar som bor i Sverige vara ifred. 

Visserligen gör vi markeringar mot Ryssland och Belarus, genom att inte låta deras atleter delta i sportsliga sammanhang, men det gör vi ju för att jävlas med Putin och Lukasjenko, och inte för att vi ”hatar” deras atleter. Om de ska kunna delta i internationella sammanhang måste de ju representera de länder de kommer ifrån.

  Säg ifrån om du möter någon som tror att alla ryssar helt plötsligt blivit ”onda” och Putin-vänliga. Eller om du bara hör någon säga att ryssar i allmänhet är ”svin” eller något annat nedsättande. 

För det är samma sak som när Putin legitimerade sin invasion med att kalla ukrainarna för nazister.  

 

Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar