Pages

torsdag 10 mars 2022

Det ryska Z:t – något att sikta på

 Zorro – vilket kraftfullt namn. Och är det inte det inledande bokstaven som på något sätt understryker det? Zorro är otvetydigt god, en Fantomen, en Stålmannen, eller varför inte en MacGyver. 

Zorro styr upp bland oförrätter och orättvisor, men aldrig tar i mera än det som behövs, innan han med sin värja på något lämpligt ställe ristar in sitt Z som en varningssignal till sina motståndare. 

 

Kanske är det därför som just bokstaven Z blivit en symbol för det mänskligt goda, eller varför inte det gudomligt goda, som alla egentligen, om allt var som det borde vara, ska råda överallt. En perfekt harmoni mellan yin och yang. Z – och sedan kan alla tryggt gå vidare i förvissningen om att Zorro eller motsvarande till 100% kommer att dyka upp om balansen av någon anledning rubbas. 

 

Kanske är det därför att Z används i andra sammanhang.
I dansbandssvängen kryllar det av Z i namnen men enligt Wikipedia var det något av en tillfällighet att det blev så:

”Traditionen med z i namnet uppstod när Folke Isaksson (1920–2011), känd folkparksföreståndare i Kristianstad, skulle skylta för Lasse Stefans. Då skyltningsbokstaven s tog slut satte Folke helt enkelt upp ett z för det sista s’et och traditionen var startad” 

 

Men visst känns det helt rätt, om än lite billigt, att smyga in ett Z i ett namn. På något sätt förstärks det positiva i den företeelse som namnet representerar. Dessutom tror jag de flesta lägger märke till och minns ett namn bättre om det ”förvrängs” med ett Z

Gäller det namnet på ett dansband, känns orkestern genast mer etablerad, mera självklar svårare att ifrågasätta. Detsamma gäller även annan verksamhet, som Loppiz eller Frizör. Visst ger dessa Z-stavningar mera positiva vibbar, jämfört med den vanliga tråkiga: Loppis, och Frisör. Jag känner mig direkt mera intresserad av att besöka ett ställe som har ett ”onödigt” Z i namnet.

Men bokstaven Z på väg att befläckas av civilt blod och omänskligt lidande, sedan Putins armé med sina Z-märkta pansarfordon helt oprovocerat invaderat Ukraina. Z är inte längre Zorro, inte längre godhet, inte längre mänsklighet, utan det motsatta. Z står inte för dem som vill rättvisa utan för dem som vill förtrycka, för Putin. Enligt TV-4:a har Z också blivit en symbol som de extrema ryska nationalisterna (nazister?) använder när de vill visa att de stödjer Putins krig. 

 

En tanke som far genom min skalle är att det ryska förtrycks-Z:t till och med skulle kunna vara ett hånfullt tecken som talar om att personen den ryska armén egentligen vill åt är Ukrainas hjältemodiga president Zelenskyj.

Förhoppningsvis har det ryska Z:t redan blivit ett välkänt riktmärke för de ukrainska pansarvärnssoldaterna när det ska oskadliggöra ryska pansarfordon.

 

Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar