Pages

torsdag 10 januari 2013

Ur tid är norrtågen


Det är ingen tåga i tågen. I alla fall inte i norrtågen. Det verkar som om ”dom som har hand om det” tycker att minusgrader är en överraskning, snö ett norrländskt undantag och att årets vinter är den värsta i mannaminne.
  Ja, det har ju varit ner åt en minus nio den senaste veckan. Och då ska man väl acceptera att det kan bli vissa förseningar. Eller?
  Men vissa vintrar ligger ju temperaturen konstant under -20. I månader.
  Jag hörde på nyheterna för någon dag sedan att man provkört de inköpta tågen ifjol vinter för att kolla att de fungerade. De hade fungerat bra. Undrar hur många grader det var då?
  Vad jag minns har väl förbindelserna längs Bottniabanan aldrig fungerat särskilt bra. Inte ens på sommaren.
  Redan när den togs i bruk startade ju nyhetsföljetongerna ”Förskenad igen ” och ”Aldrig som på räls” i de mera nordligt bevakande teve- och radiokanalerna. Det blev så tjatigt att de till slut var ju tvungna att sluta sända flera avsnitt, om de skulle ha en chans att behålla några som helst av sina lyssnare eller tittare.
  Vem var det egentligen som skötte upphandlingen av trafiken när den drog igång? Kanske hade man glömt att ha med kravet på fungerande tåg när man tog in anbuden?
Personal, check; tidtabell, check; ström till ledningarna, check; välfylld bistrovagn, check; fungerade tåg …?
  Men billigt blev det! Lägsta anbud vann. Det är bra med konkurrens.
  Och bussbolagen jublar. Fast det blir väl si och så med konkurrensen dem emellan. Bussarna räcker knappt till.
  Det verkar i all fall som om bussarna tål en medioker norrländsk vinter. Och sommar. Dom kanske har testkört dem lite mera ordentligt.
  Men hur i all världen får SJ sina tåg att fungera? Detta så bespottade bolag. Vad jag vet har de flesta av deras tåg gått utan större problem i vinter.
  Norrtåg kanske skulle kunna hyra in en konsult av dem. Någon som kunde berätta hur man håller tider, vilka tåg som fungerar i svenskt klimat. Och så vidare.
  Ur tid är norrtågen. Vem är den att få dem att följa tidtabellerna igen? 

Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar