Denna vecka kan jag
glädja alla fläskälskare med att få presentera tre nya fläsk.
Det
första är från Knorrfläsk som kommit med, ”Kavatfläsk”, ett nytt fläsk av
smålandstyp, det andra kommer från Porkyfine som så sent som i går började fylla
landets kötthyllor med sitt redan så omtalade amerikafläsk ”The Libertypork”
och det tredje, ”Siljan sid” är ett typiskt husmansfläsk från dalabaserade Maschark.
De
två första som präglas av en distinkt frihetssmak kommer, trots det lite
högre priset, säkert att bli svåra konkurrenter till det vanliga bond- och
husmansfläsk, som det senaste året dominerat fläskälskarnas inköpslistor.
Om
vi börjar med Knorrfläsks frihetsfläsk måste jag först få berömma Knorrfläsk
för att de på sin största svenska fläskgård lyckats få fram ett så mört och
kraftfullt fläsk. Det sägs att dess ursprung är näst intill vilda grisar, som
helt fritt betat och bökat i de småländska omgivningarna. Denna omständighet
har lett till att fläsket fått den mest utpräglade smak av frihet som jag
någonsin smakat. Lägg därtill inslag av smålandsörter, glasbruksmiljö, Astrid
Lindgren-spontanitet och Gnosjöanda och vi börjar närma oss ett näst intill
perfekt frihetsfläsk.
Som
om det inte vore nog kan man även i vissa ätögonblick känna den sofistikerade
stensgärdsgårdssmaken som är så typisk för fläsk från smålandsgående grisar.
Tyvärr leder detta också till att fläsket ibland får en lite snål smak, ett
faktum som är svårt att komma förbi när man har med smålandsuppfödda grisar att
göra.
Utan
den snålheten skulle jag definitivt gett fläsket fem nöff, men nu får det nöja
sig med fyra nöff. Men det med råge.
Går
vi sedan till ”The Libertypork” hittar vi även här ett fläsk som domineras av
frihetssmak. Dess ursprung är grisar som likt Knorrfläsks smålandsgrisar i
princip fått sköta sig själva. Men fläsket är inte inhemskt utan det, som
namnet kanske antyder, kommer från grisar som bökat ”over there” och då närmare
bestämt i de bördiga jordarna i svenskstaten Minnesota. Det ryktas till och med
om att vissa av djuren tagit sig friheten att från gång till annan para sig med
Minnesotas vildsvin, vilket ytterligare skulle förstärkt den frihetsmak som är
så typisk för detta amerikafläsk.
Andra
typiska inslag är givetvis smak av T-Ford, trettiotal, depression och
krigsförberedelser. Men tillsammans med detta finns även smak av
utvandrarångest, hemlängtan och blågul nostalgi, vilket enligt mitt förmenande
borde göra ”The Libertypork” till ett av de fläskälskande svenskarnas
favoritfläsk.
Det
enda som stör är att man ibland, trist nog, kan uppleva inslag av billig snabbmat,
något som de flesta amerikanska fläskproducenter har svårt att undvika.
Sammantaget
ger jag detta svenskinspirerade amerikafläsk tre rejäla nöff.
Den
tredje nykomlingen kommer inte alls upp i samma klass som de två frihetsfläsken
och det är nästan så att man undrar varför Masfläsk överhuvudtaget ”släppt ut
dessa grisar” på marknaden.
Visserligen
ligger priset en bra bit under många i samma klass, men jag skulle tro att de
flesta fläskkunder är beredda att betala några kronor extra för att få ett mera
fantasirikt fläsk än det Masfläsk här kommer med.
Inte
nog med att det är segare än ett plusgradigt Vasalopp, det har absolut inget
att reta en fläskgourmés smaklökar med. Det har en trist, torr, utsvulten, och
instängd smak, som berättar om allt annat än den lyckliga, glada grisen. Lägg
till detta en överdriven smak av dalmål, falurött och Moramök och du får ett
fläsk som nästan når grisfotsmärket. Och var tog den så pikanta Zornsmaken
vägen, den som allt dalafläsk brukar karakteriseras av?
Nä,
här får nog Masfläsk tänka om och tänka rätt om de ska kunna förmå denna
halvmesyr till att lämna charkdiskarna. Med lite god vilja kan jag dock drista
mig till att ge detta ”fläskförsök” ett nöff.
Detta
om de tre nykomlingarna. I nästa veckas spalt har jag tänkt berätta om
Norrfläsks planer på att ta fram ett helt nytt polarfläsk och vilka problem de
då har att brottas med.
Till
dess säger jag som vanligt:
”En
fläskälskare får aldrig vara främmande för att fläska på”
Bacon
på er, vi hörs.
Mæ råkes
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar