Pages

måndag 25 mars 2019

Om aphonan som fick skyddat boende och råttorna som sattes i koncentrationsläger

– Han är ett riktigt svin! Slår och hotar henne. Trycker ner henne och kallar henne för allt möjligt förnedrande, som ”värdelös surfitta#.
  Men vänta nu.
  Varför ska han jämföras med ett djur som aldrig gör något sådant och som aldrig skulle uttrycka sig på det viset. 
  Ett svin, eller en galt som det då skulle röra sig om, slår aldrig sin sugga. Hotar aldrig henne. Trycker aldrig ner henne. Än mindre kallar han henne för något nedsättande.
  Det är bara lägre stående, alltså lägre stående än djuren, mera primitivt tänkande människor än de mest outvecklade djuren, som uppträder och tar till sådana nedsättande fraser.
  Men visst är det ganska typiskt att vissa individer, företrädesvis män, att jämföra människor med djur som aldrig skulle kunna förmå sig till att göra och säga samma saker som de själva är i stånd till,
  Hitler jämförde judarna, och andra enligt honom lågt stående människor, med löss, råttor och andra så kallade skadedjur. 
  Men hur fel hade han inte. Det var och är ingen av dessa som skulle kunna göra det han gjorde mot dessa ”lågt stående” artfränder.
  Inte har någon sett några löss gasa ihjäl andra löss, eller råttor sätta andra råttor i koncentrationsläger där de fått utstå svält, tortyr och förintelse. 
  Det är bara människor, lågt stående människor, som kan göra sådant mot sina artfränder.
  Därför: 
  Förnedra aldrig någon djurart genom att jämföra dem med vidriga människor. Det är att helt felaktigt misskreditera dessa djurarter.
  Ett djur dödar bara sina artfränder i samband med parningskamp eller om tillgången på föda är extremt liten. 
  Inte ens hanaporna, dessa ibland så ringaktade djur, skulle komma på att slå sina honapor. Inte ens om någon i tvekamp med någon annan apa förlorar och måste överge sin älskade, vräker den ur sig något negativt om den förlorade partnern. Än mindre börjar den stalka henne. 
  Aldrig har en aphona behövt skyddat boende eller livvakter för att en hanne hotat henne. 
  Sånt förekommer bara hos människorna. 
  Djuren har betydligt högre moral än så.

Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar