Pages

söndag 30 september 2012

Fågelsmart


Höst. Ja. Oundvikligt. Som alltid. Efter sommar kommer höst. Bittert? Eller skönt? Svårt att göra något åt. Det är bara att ta emot. Det som ges:
  Frost. Mössa. Handskar. Bilrutor som ska skrapas. Kalla cykelsadlar. Försvunna sadelskydd. Flyttade fåglar. Övergivna frusna grillar. Gula, röda, grå singlande löv.
  Varje morgon ser man deras kamp för att erövra trottoarerna. Ingen kämpar emot. Kommunens renhållning struntar i dem. Den väntar på våren … då.
  Då jävlar, ska de bort!
Men inte nu. Snart täcks de av snö och is, döljs.
  Skatorna byggde inte bo i rönnen utanför i år. 
  Nu har jag förstått. Den är på väg att dö. Skatorna förstod det först. De är smartare än jag. Fågelsmarta!
  Det krävs av dem att de är fågelsmarta, för att överleva.
  De har ingen öppenspis att kura framför. Ingen golvvärme. Inga element som de kan skruva upp. Inga allinclusive-anlägggningar i Sharm el Sheikh att åka till. Och då gäller det att de ger akt på vad som händer runt omkring dem. Att de håller sina korpgluggar öppna.
  Rönnen håller på att dö. Det upptäckte de kanske redan förra hösten?
Alltså är de inte så dumma så att de bygger ett bo för sin familj i den. Boet kommer att upptäckas av första sämsta rovfågel som kommer att göra sig beredd till attack och sedan …?!
  Nä, den här sommaren fick det bli en friskare rönn, med ett tätare lövverk, som fick stå som värd för deras familjebildning.  
  Var de bygger sitt bo nästa vår/sommar vet ingen. Inte ens skatorna själva.

1 kommentar: