Pages

torsdag 7 december 2017

#metoo knackar på – den som försöker ”ta för sig” får passa sig

Inte ens de döva slipper undan maktmissbruket, negligeringen, förnedringen. Inte ens…?
  Eller kanske tillhör de den grupp av människor som är allra mest ”naturlig” att utnyttja? Maktförhållandena i den typen av miljöer är så skeva att risken för upptäckt, och att någon då skulle tro på det som berättats av de drabbade, är minimal. Det är väl där som även människor med ringa makt kan ”ta för sig”. Där finns de offer som befinner sig längst ner på maktskalan.
  I det sammanhanget tänker jag på en vidrig scen ur en av islänningen Sjons böcker, där han beskriver hur man håller en mongoloid kvinna kedjad vid en stolpe på en båt, för att den i besättningen som får ”lust” ögonblickligen ska kunna få utlopp för den. Hur smärtsamt var det inte, när jag läste detta, att inse att de mongoloida, dessa ”icke-människor”, förr säkert kunde ”användas” till både det ena och det andra.
  Att i det sammanhanget inser man lätt att de döva, de som saknar en av sina förmågor, och kanske inte betraktas som hela människor, helt ”naturligt” blir ett lätt offer för maktmissbrukarna.
  Det visste de katolska prästerna som förgrep sig, och som kanske fortfarande förgriper sig, på de döva barnen som går på dövskolan i Florens, och det visste, den personal som förgripet sig på andra döva runt om i världen. De visste att de på sin höjd skulle komma några ynka klagande obegripliga ljud över de utnyttjades läppar, och att de tårar som de eventuellt fällde kunde skyllas på deras egen sorg över sitt handikapp.
  Men #metoo hann ikapp även dessa förövare och deras tigande bundsförvanter. #metoo gav även dessa utnyttjade en röst.
  Och hur suverän är inte denna #metoo-rörelse, som på sikt kommer att forma en mer transparant tillvaro, där varje person som försöker utnyttja sin maktposition till att förnedra och förgripa sig på någon maktlös, riskerar att avslöjas och hängas ut.
  Det går inte längre gömma sig bakom vackra bibelverser, religiösa vackerord eller pärmar fyllda med uppförandekoder eller värdegrundsdokument. Nu är det verkligheten som knackar på, i form av nakna vittnesmål som når hela världen.
  Förr satt ”informanter” i stugorna och spanade bakom gardinerna för att se vilka som höll på med något fuffens runt om i byarna. Så fort de fick nys om något ljöd djungeltrumman, ryktena gick och folk hängdes ut. Ibland oförskyllt. Utan rättegång. Maktens människor blev aldrig inblandade, det var ”pöbeln” som inbördes slogs om att vara renast, mest fri från synd. Och prästerna som förmanade i kyrkorna på söndagarna var höjda över alla misstankar.
  Men #metoo vänder på förhållandena, ger de utnyttjade makten att äntligen bli lyssnade på.
  Och de utnyttjade finns överallt, precis som de alltid har funnits, men nu har de gått samman och avslöjat hyckleriet från makten och avslöjat dess floskler om likabehandling, alla människors lika värde och likhet inför lagen. Livet har blivit på riktigt för alla.
  De skönsjungande orden, de fina fraserna, de fina manéren, de eleganta utstyrslarna lurar inte kamerorna längre, för bakom dessa vet alla att det döljer sig människor som är beredda att utnyttja glansen till att förnedra och trakassera de små människorna.
  Nu är det upp till bevis: Snacka går ju, men vi vill ha verkstad – utan några dolda agendor. Visa oss inga signerade dokument, visa oss den nakna sanningen så ska vi tro på det ni säger.
  Visa oss rättvisa!
  Rättvisa som gäller alla!


  Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar