Pages

fredag 10 november 2017

Stadens stentrappor tvingas genomleva sina vintrar i ett kulturellt mörker

November. Stentrappornas värsta tid är här.
  Oskottade och helt negligerade kommer de att få tillbringa hela vintern i total glömska och brutalt utanförskap. Under månader kommer ingen längre att kunna använda dem. För så fort någon närmar sig dem står bastanta röd- och orangefärgade metallstaket och skriker Stopp! till var man eller kvinna som vill äntra deras så stabila trappsteg.
  Alla måste, vare sig man vill eller inte, gå runt dem. Halka nedför, eller uppför, den backe de så elegant hela sommarhalvåret hjälpt på traven. All deras kunskap om hur man bäst kommer ner eller upp för en liten slänt kommer i ett halvår att vara som bortblåst.
  Men det värsta av allt är väl ändå att de kommer att stå där utan underhållning hela vintern.
För vad står det inte på de skyltar som pryder de röd-orangea staketen:
”Trappan underhålls ej vintertid!”
  Kan trappförnedringen bli tydligare.
  Hela sommaren har de i allsköns ro fått lyssna på både svängigt spelade handklaver, väsande panflöjtar och drillande klarinetter. Ljuva toner från gatumusikanternas Dylan- och Woody Guthrielåtar har nått dem, allehanda rockmusik från Storsjöyrans arenor har livat upp dem i sommarnatten och många är de musiker som trallande i två språng entusiastiskt använt dem på sin väg till olika scener.
  Men nu är det definitivt slut med det. Kommunens byråkrater har precis som alla andra höstar dragit ner underhållningsgardinen för stadens stentrappor.
  Som om de skulle begå ett lagbrott om de nu av en händelse råkar få höra en fras ur Fröken Julie eller Hamlet, som om de skulle ta skada av om tonerna från Gustav Hyléns trumpet, Bosse Lindbergs gitarr eller Lars Ericsson bas nådde deras öron, som om dunket från en ungdomsbils bas skulle kunna få dem att tappa steghöjden.
  Har stadens parkförvaltning kanske av misstag fått för sig att dessa trappor under vintern skulle vara stendöva? Eller struntar dess anställda blankt i hur det känns att outnyttjad genom en hel vinter framleva ett liv i en kulturell öken under kanske 57 centimeter snö?
  Förgäves har jag sökt trappfacket, men ingen i dess ledning har velat uttala sig. SVT, DN och SVD vägrar rapportera om den misär trapporna nu befinner sig i. Trumps twittrande om sina kalsongers status(?) måste tydligen gå före en rapport från stentrappsträsket. Man baxnar.
  Men jag har inte gett upp om att kunna hjälpa dem i deras kulturella armod. Jag funderar nämligen på att bjuda in dem till mitt releaseparty på Cooken klockan 13.00 den 25 november. Låta dem komma in i värmen och lyssna på äkta jamska jullåtar, låta dem för en gång skull bryta sin vinterisolering.
  Alternativet skulle vara att någon snörik natt besöka dem på plats och där framföra ett antal för dem passande omtolkningar av de vinter- och julsånger som inför julen alltid väller över oss. Hej, du vinterland skulle då kunna bli Hej då, vinterland, Räven raskar över isen skulle bli Räven simmar runt i viken, och så vidare… men vi får väl se om det blir något av dessa alternativa planer eller om de fryser inne… som dylika så lätt gör vintertid.

  Mæ råkes
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar