Pages

söndag 12 november 2017

"Let there be light" över de katolska barnen, över de förståndshandikappade, över slavarna – över de maktlösa

”Okej för #metoo, men jag blir lite less när vissa kvinnor börjar dra upp att någon kille tafsade dem på rumpan för 10 år sedan”
  Orden kommer under en fest från en trevlig bekant till mig.
  Jag vet inte riktigt vad jag ska svara, utan säger väl något pk i stil med: ”ja, men man måste ju förstå att vissa är mera känsliga än andra.”
  Sedan blir inget mera sagt om detta.
  Visst har jag också tänkt som honom. Helt plötsligt dyker det upp kvinnor i varje vrå som blivit sexuellt trakasserade. Hur är det möjligt? Finns den ingen som inte blivit det? Dessutom kan jag tänka mig att det finns kvinnor som lite luddigt berättar om att de blivit det, bara för att komma lite i rampljuset, eller kanske bli en del av den kränkta #metoo-gemenskapen. Jag har visst också… osv.
  Men vänta nu.
  Hur är det med andra grupper av människor som på något sätt blivit sexuellt utnyttjade och trakasserade? Förståndshandikappade, föräldralösa och andra olycksbarn som förr bodde på olika institutioner, där några i personalen ”passade på att ta för sig”?
  De var ju chanslösa. Vem trodde på dem, när de gråtande kom till någon annan i personalen och berättade? Några som fick höra berättelserna kanske trodde på dem, men tänkte kanske att det skulle vara för jobbigt att ta upp det på nästa möte. Och den som förgripit sig kanske var en av deras bästa arbetskamrater och en ”schysst kille”, eller tjej.
  Sedan fanns den stora skammen och självanklagelserna hos de drabbade. Varför hade han eller hon låtit övergreppet ske?
  Jag skulle väl inte följt med honom ner i källaren, in i tvättrummet, upp på vinden… Nästa gång ska jag…
  Men de skulle bli utnyttjade många gånger till. Ändå.
  Tänk bara på alla berättelser som till slut kommit fram om hur prästerna inom katolska kyrkan utnyttjat sina korgossar, korflickor, konfirmander eller vad de nu kunde/kan kallas. Systematiskt och i Herrens namn.
  Vilket helvete fick inte de uppleva i ”Guds närhet”? Vilken skam. En del av dem så starkt att de senare i vuxen ålder tagit sina liv.
  Men till slut vågade någon berätta det så många anat och hört tisslas om så många gånger. Någon riktigt modig bland de övriga i den ansvariga personalen vågade ta tag i det som berättats, och den katolska kyrkans härlighetssånger började klinga lite väl falsk.
  Avslöjandena kom på löpande band, från San Fransisco, från New York, från Hamburg, från Sao Paolo, från…
  Och påven, Guds ställföreträdare, skruvade lite generat på sig och tillsatte en utredning. ”När djävulen vill va’ i fre’, tillsätter han en kommitté”, som det brukar heta.
  För inte hände det mycket som kunde leda till att förövarna åkte dit eller stoppades från att fortsätta att sexuella utnyttja de lovprisade barnen. Barnen fick i Jesu tradition fortsätta att, inte kanske komma till honom, men till hans bestialiska efterföljare.
  Så sent som ifjol avslöjades övergrepp från fromma präster på ett katolskt barnhem för döva i Florens.
  Vad hände? En av de skyldiga blev omplacera till ett barnhem för döva(!) i Argentina. Där kunde han i lugn och ro fortsätta sin ”sexuella utnyttjandefest”.
  Jag är till nästan 110% säker på att den kallelse som vissa katolska präster fått och får för att tjäna Herren, enbart bottnar i deras längtan att i kyrkans hägn, i lugn och ro, kunna utnyttja barn sexuellt. Är det någon som kan komma på en miljö där det är mera svårupptäckt och där ledningen har all anledning att dölja de grova brotten?
  Lär dig de religiöst korrekta fraserna och den officiella läran utantill, så är det fritt fram.
  Skulle du vid något tillfälle drabbas av ruelser och samvetskval över det du gjort, kan du dessutom i bikten prata av dig inför någon broder, som garanterat, enligt kyrkans tystnadspliktlöfte, håller käften. Kanske brodern dessutom hänger på när du nästa gång förgriper dig?
  Tillbaka till #metoo och de tjejer som på löpande band kommer ut där och berättar om övergrepp de blivit utsatta för.
  De har befunnit sig i likande situationer som de barn som utnyttjats och som fortfarande utnyttjas inom katolska kyrkan.
  De har blivit kränkta! Känt det i hela sin kropp och själ. Känt skammen. Känt skulden. Upplevt omgivningens ointresse och överslätande attityd. Upplevt maktlösheten. Den värsta känsla som en människa kan uppleva.
  Därför skulle jag ha svarat min vän när han ifrågasatte kvinnors berättelser bara för att de var tio eller ännu flera år gamla.
”Tycker du detsamma om de utnyttjade katolska barnens berättelser, om berättelserna från Gulag, om berättelserna från de tyska koncentrationslägren, om berättelserna från de japanska krigsbordeller, om berättelserna från de amerikanska slavplantagen…?
  Är historierna ointressanta och negligerbara bara för att de hände några år sedan? Eller för hundra år sedan? Har inte dessa historier något att lära oss?
  Måste inte alla dessa historier upp i ljuset för att vi till slut ska lära oss att alla varianter av förtryck bottnar i det faktum att det finns de som har för mycket makt och de som tror att de är, eller faktiskt är, maktlösa.
  Det är denna sanning som #metoo-rörelsen nu globalt för upp till ytan och visar. Då finns det inga historier som är ointressanta bara för att de hände förr.”
  ”Let threre be light” över alla dessa historier.


  Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar