Pages

fredag 20 oktober 2017

Skickliga kloka gummor/gubbar och klantiga läkare

”Och sedan jag sagt vilken krämpa jag hade, frågade han mig om jag inte också hade ont i ryggen. Va?! Hur kunde han veta det? Jag hade inte sagt någonting om min rygg. Då förstod jag att han hade en speciell ’gåva’.”
  sa en bekant till mig.
  Jaså, tänkte jag. I så fall, var hade han fått den ifrån? Eller av vem hade han fått den?
  En annan bekant sa att alla föds med ”gåvan”, men att de flesta glömmer den under uppväxten, därför att de inte ger akt på och tränar upp den.
  Så om alla gjorde det skulle det alltså inte behövas några doktorer? Eller sjukhus? Alla kunde bota sig själva. Eller vi kanske kunde bota varandra. Om man nu inte kan bota sig själv. Vissa påstår att det måste vara någon annan som gör det.
  Det är sällan man får höra berättelser av alla dem som inte blivit botade av dem som har ”gåvan”. Inte kommer någon svärande över hur djävla värdelös den eller den ”kvackarn”, ”healern”, ”kloka gumman” eller ”kloka gubben” var.
  För det är ju liksom lite skamligt att lägga ut flera hundra på någon som inte kan lämna några garantier på vilket resultat som hans eller hennes behandlingar ger. Man känner sig både dum och lite lurad.
  Varför gick jag till den där… tänker man… men man får väl skylla sig själv… och andra har ju blivit hjälpta.
  Och kanske berodde det på att jag var för skeptisk till gubbens/gummans metoder. Det sägs att sådana ”gåvor” inte fungerar om man inte till nästan hundra procent tror på dem.
  Ingen tro, ingen effekt. Och tvärtom. Det är alltså upp till mig om jag blir frisk.
  Hur mycket och hur länge ska man tro? Räcker 75% i en månad eller ska det vara över 90% i ett år? Eller 100% hela livet? Men ”gåvan” då?
  Skulle man kanske, om man inte märker någon effekt, kunna gå tillbaka och få nya och andra behandlingar? Eller bli hänvisad till någon bättre gumma eller gubbe? Någon med ”gåvan” som är specialist på just de problem som jag har. Men det verkar ju som om de som fått ”gåvan” kan använda den på allt. Hur det nu är möjligt.
  Hos vanliga läkare är det inte så. Där finns olika specialister.
  Är man inte nöjd kan byta till en annan specialist, eller till och med kräva att bli behandlad på ett annat sjukhus. Och man kan faktiskt kräva att det som ordineras ska ha en viss effekt. Sedan finns det en patientskadenämnd.
  De flesta som går till vanliga läkare får också bra hjälp, men i den allmänna sjukvården är det misstagen och misslyckandena som hamnar i fokus. Inte alla dem som får hjälp.
”Jag har varit till fem läkare och inte fått någon hjälp!” ”Jag fick vänta i tre veckor på det där besöket?” ”Medicinen jag fick har inte alls hjälpt, jag slutade äta den redan efter två dagar”
  Visst känns replikerna igen?
  Inte hör man några sådan klagorop från dem som besökt dem som har ”gåvan”.
  Nä, från dessa hörs idel jubel – eller tystnad.
  En del av dem som påstår sig blivit hjälpta brukar också ondgöra sig över den behandling de fått i den allmänna sjukvården. Tabletterna har varit giftiga, läkarna har varit ointresserade, väntetiderna långa, och så vidare.
  Men knackar herr Cancer på då brukar de flesta falla till föga och uppsöka utbildade personal i den allmänna sjukvården… då är det som om de flesta inte tror på att ”gåvan” har så stark effekt…
  Men visst ja, man måste ju tro på ”gåvan” för att den ska ha effekt…
  Glömde det.

  Mæ råkes



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar