Pages

fredag 6 oktober 2017

I Amsterdam utan cykelhjälm

Ingenstans hjälmprydda cyklister som, utan att hålla sig i styret, susar nedför långa trampbefriade backar, ingenstans trötta hjälmprydda cyklister som på växellösa cyklar stånkande och tungt flåsande tar sig uppför långa sega motlut, och ingenstans, hjälmprydda cyklister som med god fart frejdigt trampar mot nästa destination på de flacka cykelvägarna.
  Inte en cykelhjälm så långt ögat kan nå.
  Men tusentals cyklister som hela tiden översvämmar de breda cykelvägarna som härs, tvärs och rikligt korsar Amsterdam.
 Och det cyklas fort och utan tvekan. Dessutom kommer emellanåt mopeder eller skotrar körande i trettio kilometer eller ännu mera på cykelbanorna. Ingen som kör eller skjutsar på dem har heller någon cykelhjälm.
  Jag sitter vid fönsterbordet på ett café i centrala Amsterdam och ser alla dessa cyklister, mopedister och skoteråkare svischa förbi.
  Saluförs inga hjälmar i denna stad? Har en cykelolycka med resultatet ”vårdpaket på en långvårdsavdelning” ännu inte inträffat på någon av alla dessa cykelbanor? Känner de amsterdamska cyklisterna inte ens till att det tillverkas något som heter cykelhjälm?
  Eller har de hemfallit åt kollektiv uppgivenhet och slutat bry sig om framtiden; det är ändå inget de kan påverka? Det som sker, det sker.
  Med eller utan cykelhjälm.
  Eller är det så enkelt att det i Nederländerna innebär en sådan skam att bära cykelhjälm, att man hellre än bära en tar risken att bli ett ”vårdpaket”.
  Det är helt enkelt en fråga om heder.
  Den som någon gång ses cykla med hjälm kommer för all framtid att hamna i ett mentalt utanförskap, utan någon som helst möjlighet att göra karriär.
  Inte ens i returburksplockarbranschen? Han eller hon är rökt, helt enkelt.
  I Amsterdam cyklar ingen riktig cyklist med hjälm!
  Så glada och obekymrade de ser ut när de cyklar förbi. Utan hjälm. Jag blir avundsjuk.
  Och jag min fega krake, med min pansarhjälm och nyinköpta Sjösala Isabell.    
  Bäst att bo kvar i Sverige…

  Mæ råkesInga kommentarer:

Skicka en kommentar