Pages

måndag 31 oktober 2016

Varken Gud eller änglarna kommer till Haiti, men påven kommer till Lund

Påven kommer till Sverige.
  Jaha. Och?
  Vem representerar han? Katolikerna? Har de utsett honom som språkrör?
  Nä. Det är ett gäng kardinaler som har utsett honom.
  Och folket? Det katolska? Hur har det medverkat i processen att utse påven?
  Inte alls.
  Förr sa man att det var Gud som utsåg påven.
  Kardinalerna, de som kunde komma ifråga för att bli påve, satt i dagar i något rum i Vatikanen och väntade tills Gud gav dem ett tecken. Vilket tecken det var frågan om vet jag inte.
  Det går rykten om att en ängel setts sänka sig ner över den som Gud utsett, eller att ett sken från ovan föll på den lycklige.
  Men det var förr det. När Gud hade tid med dylikt trams. Numera har han fullt upp med att göra annat – som ingenting.
  Han hjälper inte fattiga, förhindrar inte krig, han verkar inte ha något emot att flyktingar drunknar i Medelhavet, att IS-soldater gör kristna kvinnor till sina sexslavar eller att hans präster våldför sig på korgossarna.
  Men förr gjorde han i alla fall en sak, utsåg den nya påven. Guds numera slöa och uppgivna attityd finns bra beskriven i Vreeswijks visa Somliga går med trasiga skor:
_ _ _
”Gud fader som i himmelen bor
blundar och sover sött
Vem bryr sig om ett par trasiga skor
när man är gammal och trött”
_ _ _
  Är det inte dags för honom att avgå när han blivit så gammal så att han inte orkar ett enda dugg. Vad ska människorna med honom till då? När han inte gör mer skillnad än statyn över Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm. Han pekar ju i alla fall. Men Gud?
  Är det någon som sett någon aktivitet från honom på sistone? I Haiti kanske? Efter orkanen? Verkar inte så.
  Men, säger katolikerna, den nya påven, Franciskus är jättebra. Han pratar med bönder på böndernas vis och de lärda bryr han sig inte så mycket om, han är som en vanlig människa.
  När han installerades sa han: Jag är en syndare och katolikerna jublade och tänkte, äntligen en av folket, en som erkänner att han är en vanlig människa. Med fel och brister. En syndare.
  Fanns det ingen mera perfekt som kardinalerna kunde utse, någon ännu godare, som inte direkt var en syndare? Undrar jag.
  Men vilka synder har Franciskus egentligen begått?
  Han har väl aldrig förgripit sig på korgossar eller småflickor?
  Då blir jag… rent ut sagt förbannad! Eller förskingrat pengar ur Vatikanens enorma förmögenhet. Eller förmedlat pengar till IS?
  Nä, det är nog bara småsynder han begått, sådana som Jack Nicholsson raljerar om i Gökboet, när metalsjukhuschefen frågar honom om varför han tror att han blivit intagen.
”– Chewing gum in class…?”
  Kanske har Franciskus till och med snattat några av de tuggummin han ertappats med att tugga, och är det inga värre synder han begått får vi väl ha fördragsamhet med honom. Eller katolikerna i alla fall. 
  För egen del tycker jag han ska avgå och uppmana människor att tänka själva i stället för att lyssna på den katolska kyrkans vidskepliga svammel.
  Gör han det ska jag sätta upp en bild av honom på väggen ovanför TV:n. Men chansen att det händer är mindre än att jag skulle bli utsedd till Sveriges nästa president.
  Franciskus kommer till Sverige för att ”fira” reformationen, alltså en konkurrerande vidskepelse. Den vidskepelse som tillsammans katolicismen ödelade Europa och slaktade stora delar av dess befolkning i de krig de utkämpade för att bevisa vilken av dem som hade den rätta och sanna vidskepelsen. Är dessa religionskrig alltså glömda? Och förlåtna? Har de katolska och protestantiska ledarna verkligen bett de hundratusentals ättlingar om förlåtelse för att dessa kyrkor lurade deras söner in i döden när de kämpade om vilken vidskepelse som skulle ha makten över Europas invånare.
  Tror inte det.
  Jag hoppas i alla fall att Franciskus får leva länge, nu när han är så bra och folklig. För när han dör utses det kanske en ärkekonservativ påve som inte alls vill någonting bra och bara jobbar för att folk ska skämmas över att vara människa. Och som inte gör någonting vettigt för sina undersåtar.             
  En som är som Gud.


  Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar