Pages

söndag 23 oktober 2016

Ett aggressivt tåg eller en björn som spårar ur

Du sitter där på en bänk på perrongen och ska resa till Stockholm. Det är höst och luften är klar och lite kylig. Men den är frisk, som vore den helt ren och helt ofarlig att andas in.
  Du ska hälsa på en gammal bekant, som du inte träffat på femton år. En barndomskamrat.
  Ni växte upp tillsammans; lekte, busade, gick i samma klass från årskurs ett på lågstadiet till trean i gymnasiet, dejtade till och med samma kille en gång, grät och skrattade, ni var som ler och långhalm.
  Ända tills hon flyttade. Femton år sedan. I början höll ni kontakten men… olika vardagar tog över. Det blev alltmer sällan.
  Du har ofta tänkt på henne, hur kul ni hade tillsammans.
  En dag får du plötsligt ett mail från henne. Ni måste träffas! Återuppta kontakten. Visst vore det…?
  Du blir himlastormande glad. Tillbaka till den gamla goda tiden. Ni ska äntligen styra upp allt, så det känns bra igen. Som det en gång gjorde.
  Men kommer det verkligen att bli så bra, ni kanske inte alls kommer överens längre. Kanske blir vistelsen i Stockholm bara en lång och plågsam historia, där ni bland folk, affärer och restauranger går runt och famlar efter er tidigare relation utan att den dyker upp. Era minnen, era fantastiska uppväxtminnen, solkas av det avstånd som era olika vardagar skapat.
  Vore det inte bättre att låta allting bara vara vackra minnen och kärleksfullt vårda dem, för att på ålderns höst plocka fram dem när andan faller på?
  Du tvekar. Ditt ärende känns inte alls lika angeläget längre, som då du beställde biljetten. Men, nu när du då gjorde det så…
  Nä, du kan ju faktiskt strunta i resan trots att du var snål och köpte den billigaste biljetten, den som man inte får pengarna tillbaka på. För tänk om resan leder till att du förstör alla härliga minnen som du i din ungdom fick tillsammans med henne?
  Det känns inte bra?
  Klart att det blir kul att ses! Ni har inte pratat, men ni känner, eller kände ju varandra så bra. Varför skulle inte det gå bra?
  Okej, du kan strunta i resan och åka ut i skogen för att plocka svamp, en av dina favoritsysselsättningar.  Det ska bli fint väder hela helgen.
  Tänk att bara få gå där alldeles ensam och inte tänka på någonting utan bara leta svamp, sedan hitta dem, plocka, fylla korgen till bredden. Nöjd bege dig hemåt och sitta ute på balkongen och rensa alla Karl-Johan till tonerna av dina ungdomsfavoriter, som hon och du älskade…?
  Men du vill ju lyssna på just de låtarna tillsammans med henne, som ni gjorde en gång … uppleva samma känsla, den där som fanns när hela livet låg som en oskriven böljande blomsteräng framför er.
  Och snart ska tåget avgå. Om sex minuter.
  Du börjar gräva efter liknande händelser.
  Men du har ju aldrig varit med om något liknande förut. Ingen gammal kär ungdomskamrat har någonsin tagit kontakt med dig. Förresten du hade ju bara en som verkligen var din absolut bästa barn- och ungdomsvän. Hon.
  Du trevar efter ledtrådar i ditt förflutna. Hur var det då när…? Hur var det den gången…
när ni hade den där ganska avslagna klassträffen, den som hon inte hörde av sig om. Varför gjorde hon inte det? Då kunde ni ju verkligen ha träffats, men hon verkade ju fullkomligt ointresserad.
  Och nu ska det bli så bra att träffa henne?
  En ny tvekan. Bara två minuter tills tåget går. 
  Frågan som kommer är:
  Ska du chansa och åka och riskera att få en ansträngd helg med din gamla ungdomsvän och då kanske förstöra de vackra minnen som du har av er vänskap från ungdomen, eller ska du satsa på att gå ut i hösten alla färger och likt en ekorre samla svamp i din frys inför vintern?
  Tänk om du stöter på en aggressiv björn? Tänk om tåget spårar ur?

  Mæ råkes


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar