Pages

onsdag 17 augusti 2016

Kolet blev till höy i min version av Sixteen tons

1946 gjorde Merle Travis den klassiska Sixteen tons, en låt om de amerikanska kolgruvearbetarnas hårda verklighet. En verklighet som framförallt enligt låttexten och säkert också in real life på många håll präglades av den växande skulden till gruvbolaget, som kom sig av att arbetarna ofta tog ut lönen i form av livsmedel och andra förnödenheter i gruvbolagsaffären. Man handlade helt enkelt på krita.
  Hur lätt är det inte då att glömma att lönen inte räcker till allt och att man därför tar ut lite för mycket varor så att det ändå finns en skuld kvar när lönen har använts till att betala skulden i slutet av månaden. En skuld som sedan månad för månad har en tendens att öka tills man är ”för evigt” totalt förslavad under den. Inte ens döden kan befria den förslavade från bolagets klor.
  Träffsäkert sammanfattas kolgruvearbetarnas situation i refrängen i låten:

”You load sixteen tons, and what do you get
Another day older and deeper in debt
Saint Peter don't you call me 'cause I can't go
I owe my soul to the company store”

  Det enda gruvarbetaren kan sätta emot är ännu mera och hårdare arbete och ett aggressivt tjurigt beteende som säkert gång efter annan går ut över hustru, barn och andra i omgivningen.
  Det finns över femtio engelska versioner av låten och de mest namnkunniga som spelat in den är Johnny Cash, Robbie Williams, Tom Jones, Stevie Wonder och B.B  King.
  Eftersom jag inte alls förknippar Jämtland och den jämtländska kulturen med hårt kolgruvearbete valde jag att förlägga handlingen i min jamska version till arbetet med hässjningen av höet som förr förekom överallt i vårt län.
  Något skuldslaveri fanns det inte heller att skriva om, fast det säkert fanns bönder som regelbundet varje månad aldrig såg röken av sin mjölklikvid från mejeriet, eftersom den redan var utbytt mot livsmedel som kom i retur med mjölkbilen när den vid fyratiden efter sin mjölkleverans var på väg tillbaka till sin utgångsdestination.
  Men många bönder hade ofta skogen att ta till om mjölklikviden var skral och de flesta av dem kom sällan i någon slavliknande relation till något girigt och cyniskt storbolag. Detta gjorde att det fanns en frihet, ett oberoende och en stolthet hos de jämtländska bönderna som de amerikanska kolgruvearbetarna i sin vildaste fantasi bara kunde drömma om.
  I min text blev det sonen i bondefamiljen som fick huvudrollen i Sixteen tons, som jag valde att ge titeln Sextan kvær.
  Om man ska prata om något förtryck i detta sammanhang är det väl det som kommer från sonens far som enligt visan aldrig blir nöjd över hur många hässjor sonen än fyller varje dag. Alltid finns en hässja till att hässja. Sonen strävar på i sitt anletes svett men hans pappa är aldrig riktigt nöjd.
  Uppgivet berättar sonen i visan att det inte är någon idé att kompisarna vill ha honom med ut på dans eller annat, för han kan inte följa med eftersom han hela tiden har ”…sextan hässje kvær”. När sedan alla hässjor ändå till slut är fyllda kommer en tidig höststorm och blåser omkull många av dem, och det då bara är för den stackars sonen att börja om från början. Vilket öde.
  Min version finns på cd:n Huskun kær som kan avnjutas på Spoyify och man inte har den fysiska plattan i sin ägo. Här är texten.
Mycke’ nöje.

Sextan kvær

En deil säg e kær ske va husku å brei
man sjælv sitt je hen å e  tröten å lei
för vå je än gjær å hur än myckju de e
tyckje n pappa je ske gjæra litte te

Je lägg ti sextan hässje, man vå ha je för dæ
n pappa e’int nöjd, sextan te sker e væ
så pöjke fer dæ på bal, hell våd æ nu gjær
räken int mæ meg för je ha sextan kvær

Je föddes om måran, de va fint e ver
je geck nepå hägna å de bar dit de ber
ja la ti sextan hässje man n pappa han sa:
”Lägg ti sextan te, så kanske de vål bra”

Je lägg ti sextan hässje… o s v

Om dæ råks på si me, gym dekk fort
n deil ha’nt hönne å de glöm dom int bort
je e grym te si å stærsk som n bjenn
je ha myckju ti meisa å huskur tänn

Je lägg ti sextan hässje… o s v

Nu kanske dæ tänk: snært e höyanna slut
je ha lagt ti all hässjan å får annes ut
man vå som då hänn, när då all e full
e att de vål stormen så dom blås ikull

Je lägg ti sextan hässje… o s v

  Mæ råkes



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar