Pages

söndag 28 augusti 2016

Där det finns profeter finns det problem

”Där det finns en människa finns ett problem”
  Ett citat av en mycket känd och sedan många år bortgången politiker. Vissa älskar honom, de flesta hatar honom och vill absolut inte hans verk upprepas.
  Tänker på honom och det han gjorde när jag ser klippet på Facebook där hopiindianhövdingen lägger ut texten om hur undergången är nära och hur människorna, då framförallt européerna och deras ättlingar, totalt missuppfattat tillvaron och förstört det naturliga och enligt hopiindianerna rätta sättet att leva.
  De visste redan då, när Columbus började européernas erövring av Amerika, hur man gjorde det rätta. Vilket givetvis innebar att följa Konkachilas, farfars, hopiindianernas guds väg.
  Men européerna körde så att säga direkt i diket och drog ursprungsbefolkningen med sig. Och nu ligger vi där tillsammans och ser tecknen på hur undergången närmar sig: översvämningarna, stormarna, jordbävningarna… Snart är vi där.
  Men för hopiindianerna, eller för de av dem som fortfarande har den rätta hopitron, spelar det egentligen ingen roll. För som hövdingen säger: ”Livet tar inte slut, tar aldrig slut, utan fortsätter efter livet, i det andra livet.” Och det märkliga är att detta andra liv är verkligare än det liv vi nu lever.
  Det märkliga är också att det en gång för länge sedan har sagts att det skulle gå på det viset. Amerika skulle gå under, skulle dö. På något sätt var det oundvikligt.
  Det är när jag tänker på det, som jag smått börjar undra över vad denne vise(?) man, hopiindianhövdingen, egentligen säger.
  Vi, européer och amerikaner, den västerländska världen lever fel. Detta kommer att leda till undergången, vilket i sin tur kommer att leda till att vi alla hamnar i den perfekta andliga världen. På något sätt verkar detta också ha varit vara oundvikligt redan från det ögonblick Columbus satte sin fot på den amerikanska kontinenten?
  Kanske redan innan? undrar jag.
  Dessutom ”har han mage” att påstå att detta inte är något problem, utan att det är en ”naturlig utveckling”.
  Så vad är då problemet?
  Och hur skulle vi då ha kunnat undvika detta? Hade det alltså inte hjälpt om alla hopis och likasinnade försökt få de vita att besinna sig?
  Eller varför satte alla kloka hoppindianer inte, som IS, igång med att med tvång upprättade en av hopiindianerna ledd perfekt andlig värld? Satte igång att rensa bort de otrogna och i varje buske och snår proklamerade det rätta livet, det som gör att vi alla blir andligt lyckliga?
  Men allt var ju redan bestämt, vi skulle ju köra i diket?
  Men skyll inte på oss hopiindianer. Hade ni bara förstått och gjort som vi tänkte men inte sade, så…
  Det var Stalin som såg ett problem med varje människas existens och tyckte att han också satt inne med lösningar på alla dessa problem. I de flesta fall innebar det att ”ta bort” människor.
  Alla, med någon ideologi eller religion som de strakt tror på, har en tendens att upprepa detta och införa regimer vars huvuduppgift är att korrigera mänskligt beteende. Genom måttligt tvång eller i värsta fall omåttlig grym terror.
  Lyssna inte vita man eller kvinna, lyssna inte svarta kvinna eller man, lyssna inte röda man eller kvinna, lyssna inte mörkhyade kvinna eller man, på någon som inte gått i dina skor. Låt dem babbla, prata och låtsas veta... de är bara ute efter att bestämma över dig.
  Välj din väg. 
  Och när du då går där på denna väg var hänsynsfull och försök att undvika att skada dem du möter. Sök det positiva hos alla, det positiva som ofta finns där och som du upptäcker om du bara försöker lyssna och i all välmening samtala med de människor du kommer i kontakt med.
  Hur du ska göra detta svåra men intressanta och roliga, får du bestämma själv. Det lägger jag inte mig i.
  Jag har fullt upp med att försöka göra samma sak själv.
  Och försöka duger.

  Mæ råkes


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar