Pages

torsdag 5 maj 2016

På- och avskärmade människor i New York

Nu dyker det upp en till. En till udda figur.
  I går såg jag två. Först en tjej i tioårsåldern sedan en kvinna som säkert var över fyrtio. 
Och det fast det nästan regnade.
  Jag blev lite orolig och tänkte: hur ska det här gå, om regnet plötsligt börjar tillta.
Och nu denne man. Samma beteende.
  Men idag är det ingen risk för regn, så boken kommer inte att bli blöt och förstörd av vätan. Men i går var den risken uppenbar.
  Men det ser lite farligt ut att gå omkring djupt försjunken i en bok mitt i New York. Kryssa mellan röda och gula gubbar, ljushyade män och mörkhyade kvinnor, kinesättlingar och afroamerikaner, lokala turister och globetrotters och samtidigt ta del av en berättelse som kanske utspelar sig mitt i ett ökenlandskap.
  Det måste bli lite schizofrent.
  I ena stunden höra ökenvinden tillta, i nästa en brölande lastbil på väg med kläder till en butik i Bronx.  I ena stunden se en kamelkaravan utmattad slå läger utanför Timbuktu och i nästa ett tunnelbanetåg stanna på East Brodway-stationen
  Eller om boken handlar om en helt annan stad.
  Man går på Storgatan och är på väg till en OKQ8-mack för att köpa en DN, men befinner sig helt plötsligt i kön till minnesmuseet för 9/11.
  Går i boken förbi en fontän, men hör i bakgrunden det kraftiga sorlet från det enorma men sparsmakade vattenfallet som kan bevittnas alldeles utanför muséet.
  Men bli nu inte oroliga när ni läser det här.
  De läsande gångtrafikanterna på New Yorks gator är hittills bara tre stycken. Att då prata om en ny trend eller en ny innegrej är det inte tal om.
  Ni kan känna er alldeles lugna; de flesta som vandrar upp- och nerför gatorna här tittar inte ner i någon bok utan, jag ni vet, i en smartphone. Precis som överallt annars.  
  Och precis som på många andra ställen i världen är det Facebook- Instagram- och twitterverkligheten som drar människorna in i deras smarta telefoner.
  De håller sig uppkopplade och uppdaterade. Ser vad som samtidigt händer på flera ställen på jorden. Är påskärmade skulle man kunna säga.
  De tre bokläsarna är däremot avskärmade och håller sig nerkopplade och nerdaterade från allt som händer både alla andra och dem själva.
Vad som är sämre eller bättre, beror väl på vad man är ute efter.
  Men riskerna med att göra det ena eller andra gående på en gata i New York är densamma: man kan krocka med någon mötande relativt mjuk människa eller i värsta fall med ett något mindre mjukt fordon.


  Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar