Pages

onsdag 16 oktober 2013

Mössa, mössa på er alla människobarn


En mössa. En grön. En ordinär. Sitter fast i en gren i ett träd.
  Har någon hittat den och satt fast den i grenen för att den som tappade den, när han eller hon återvänder och letar efter mössan, snabbt och lätt ska hitta den?
I så fall är det en riktigt bussig typ som hittat den. En omtänksam människa.
  Som inte bara sköter sitt, utan också tänker på sina medmänniskor. Som om han eller hon tror att världen ska bli bättre bara alla bjuder till och plockar upp borttappade mössor och sätter fast dem i grenar i träd. Som om det skulle räcka.
  Men hallå, hallå, hallå.
  Miljöförstöringen då? Klimatrapporterna som duggar så tätt att inte det bästa klimatparaplyet räcker för att hjälpligt skydda sig mot ösregnet av alla dystra miljöprofetior. Kan en upphittad mössa hjälpa mot det?
  Nog för att den som tappade den slipper köpa en ny och på så vis belasta miljön. Men en sketen mössa, hur stor miljöpåverkan kan tillverkningen av den ha? Tar man alla tappade mössor i beaktande kan det göra en hel del. Men nu var det ju bara en enda grön mössa. En enda. Inte mycket, med tanke på miljön. 
  Det är klart att den som går före med gott exempel, kanske kan få den som tappade mössan att inte sluta tro på mänskligheten, utan i stället börjar hoppas på att det trots allt finns människor som bryr sig och är beredda att göra en insats för andra.
  Något som i sin tur kanske gör att mösstapparen, eller om det nu är en mösstapparinna, inspireras och börjar göra samma sak själv. Gå runt bland buskar och träd för att hitta mössor, vantar, handskar eller vad det nu kan vara, för att sätta upp dem i olika kvistar för att ägarna ska återfinna dem.
  Och andra mösstappare och handsktapparinnor går och letar och sparkar i den nyfallna snön och tänker att det nog inte är någon idé, tills de helt plötsligt ser att deras mössa eller vantar har placerats i en gren för att de ska hitta den eller dem.
  Gissa om de blir glada och snart uppmanar alla sina vänner att följa exemplet.
  Det går så långt att de startar en Facebookgrupp, kallad plaggfinnargruppen, för alla som vill vara med och sätta upp borttappade plagg i företrädesvis grenar. Gruppen växer sig stor och stark, antalet medlemmar är snart uppe i femtiotusen. 
  Så småningom startas även en sajt för alla uppsatta klädesplagg där den, som tappat sin mössa eller kanske handske, kan gå in och få reda på den exakta grenen det aktuella klädesplagget sitter uppsatt i. Och ingen behöver längre köpa nya kläder bara för att han eller hon tappat dem, utan alla återfår det den tappat.
  Men i Indien gråter de, textilarbetarna, för där har beställningarna till handsk- vant- och mössfabrikerna minskat betänkligt. Aktieägarna placerar om sitt kapital och satsar på engångshandskar och engångsmössor för att undvika det för dem förödande inkomstbortfallet som plaggfinnargruppen åstadkommit.  
  I Sverige går sedan alla medlemmarna i plaggfinnargruppen molokna omkring och tänker på den tid då det fortfarande fanns månggångsmössor och månggångshandskar, som man kunde sätta upp i grenar till fromma för den som tappat något av dem.
  De minns alla mössor de satt upp: den rödgröna färgglada som det stod Lisa på, den svarta Nike-mössan, den röda Stadium-mössan med texten ”It’s up to you”.
  De minns även de två nästan nya svarta svinlädershandskarna som de satte upp i var sin gren och som hittades av en lycklig ägare, som tacksamt fällde en tår över sin anonyme frälsare.
  De minns den socialbidragsberoende mamman som gav till ett glädjetjut när hon i en gren såg sin treåriga dotters nyinköpta men borttappade röda vänstervante.
  De minns den bruna dyra getskinnshandsken, som en välbetald ortoped i skydd av mörkret klockan två på morgonen letade och fann uppsatt i en gren, och hur han då skamset såg sig omkring, snabbt slet ner handsken och halvsprang hem till sin tolvrumsvilla, för att där absolut inte avslöja för sin fru att han varit ute för att leta efter något så betydelselöst som en ovanligt bekväm getskinnshandske av dyraste märke.
  Ja, de minns …

  Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar