Pages

söndag 7 juli 2013

Ko i kö, älg blir alg, trana tränar och en sölande sol


En ko, en kossa, ett kreatur. Så fridfullt betande. Håller lanskap så öppna som alla svenskar vill att de ska vara. Eller som det stod på en stor skylt bredvid en gedigen, sedan tusentals år ursvensk lantgård:
  ”Vi vill inte bara ha öppna landskap på skiva”.
  Sorry Lundell, du räcker inte till, ain’t enough. Det krävs kor; låglands, höglands, smålands, storlands, brokiga, spräckliga, what ever, men äkta ska de vara.
  Betande. Muuu. Bregottfabriken. Barnen myser framför sina pekskärmar.
  Men så kommer de där hemska, fantastiska, lömska, ljuvliga, små prickarna farande och helt plötsligt står kon i kö. I kö för vad? För att transporteras till slakteriet? För att slaktas?
  Låt oss då hoppas att hon får vara med om en äkta muslimsk hallalslakt, eller en abrahamitisk, judisk kosherslakt, så att slakten sker enligt gudars instruktioner. Det känns tryggare så. Man slipper skämmas, när man tar första tuggan. Det brukar vara den som är värst. Eller hur? Så låt korna dö på rätt sätt för både sin och vår skull
  Bredvid ängen, där kon betade innan hon skickades till slakt, i skogsbrynet, står en älg, med aggressiva bromsar, påflugna flugor och irriterande mygg surrande kring sin skalle.
  En skogarnas konung.
 Som utan förvarning springer ut strax framför bilens kylare:
 Älgkollision, utlöst krockkudde, ont i bröstkorgen, förstörd bil, fick inte ut mer än femtusen på försäkringen. Snopet.
  Som går ut i vattnet och äter av bottenvegetationen.
  Visst ser det gott ut. Men jag har smakat. Inget vidare. Man måste nog vara älg för att uppskatta den dieten.
 Men så gömmer sig de två prickarna och älgen hamnar under vattnet och får väldigt svårt att komma loss. Blir sin egen föda. Sitter fast i bottnen och blir till ett tillhåll, ett skydd för fiskar och andra vattenälskande smådjur. Från djur till växt. 
  Men lyssna! Vem skriker så klagande högt ute på myren. Sveriges största fågel?
  Räcker det inte med ståhejet vid Hornborgasjön varje vår. Alla fågelskådare och nyfikna fågeltittare som häckar där för att än en gång få uppleva skådespelet, spektaklet. Rapport måste givetvis rapportera. Visa bilder:
  ”Nu är våren på gång, för nu har tranorna kommit … o s v”
  Det är annat än att tjata om några bilbomber som detonerat i Irak, Afghanistan, eller Pakistan. Visa upp lemlästade kroppar, blodpölar och utbrända bilvrak. Höra förtvivlade människor som på obegriplig arabiska ropar på Allah eller svär att hämnas. 
  Dessutom får vi se en polisman, egentligen en förklädd terrorist, som nöjd antecknar hur många döda det blev den här gången.
  Men nu har två prickarna slagit till igen och helt plötsligt är tranan inne på gymmet för att köra ett spinningpass, lyfta lite skrot, eller bara gå omkring och se cool ut i träningskläder av senaste modell.     
  Den hade nog inte räknat med de två prickarnas magi, men de visar den ingen pardon.
  – Jobba på där borta! Lägg på lite mera vikter. Öka tempot.
  Förbannade prickar, tänker nog tranan. Här hade man tänkt sig en lugn och skön morgon, men då kom det två prickar, två ynka flugskitar, och förstörde allt.
  ”Och över alltihopa lyser moder sol” som det sägs i någon av Povel Rammels visor. 
  Bränner på. För fulla segel. Eller var det muggar? Förvandlar snabbt skogar och bördig mark till ofruktsam sprucken jord, och sedan öken. Torrlägger oaser och floder. Får människor och djur att försmäkta av törst.   
  Men släck den för guds skull inte!
  Då är det bättre att de två prickarna får göra sitt och kladda ner den och alla dagisbarnens måleriäventyr. Se, så Tove, Maja, och Hilding slabbar och stänker omkring sig, där de just nu börjar sina konstnärsbanor.
 Rött i hörnet, en grön gris, en jättebåt, fiskar som bygger ett hus, en krokodil som kan prata, en varg som gör någon en björntjänst, en monsterhammare som slår till den dumma gubben, som är full.
  Men så kommer Ann-Marie och säger att alla ska gå ut, prickarna har ångrat sig och solen har åter börjat skina, och då kan man väl inte sitta inne och vara konstnärer, när det finns så mycket roligt att göra ute. 

Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar