Pages

söndag 30 juni 2013

Din lyckliga framtid kan finnas i en röd bil


En bil. Vilken färg? Röd. Ensam på en stor parkering. En dörr står öppen. Vilken dörr? Vänstra framdörren.
  Två ord och allt börjar.
  Associationerna: Till alla bilar man sett. Speciellt röda. Har jag inte varit med om det här förut? Fanns det inte en film som hette ”Den röda bilen”? Eller hette den ”Den gula bilen?”
  Minnena: Vi hade aldrig någon bil när jag växte upp. Vi var fattiga. Hade inte råd. Bilen påminner mig om våra knappa omständigheter. Om bristen på bil. Om alla andra som hade bil. Körde bara förbi som om det vore den enklaste sak i världen, att äga en bil.
  Den röda bilen på parkeringen ser så övergiven ut. En enda bil på en stor parkering.
  Är det inte någon som kan gå fram till den och åtminstone stänga dörren?
  Du, där, som tar din morgonpromenad med hunden i ena hörnet av parkeringen. Skulle inte du kunna?
  Ja, men gå inte bara. Självupptagna jävel. Om jag vore där skulle jag …
  Ja, du vänder dig om och tittar igen. Du undrar precis som jag om varför den står där med öppen dörr.
  Du tänker det.
  Ja, men då borde du väl gå fram till bilen. Han kanske inte är död, han kanske bara är skadad. Du kan rädda en medmänniska.
  Vill du inte göra det? Inte ditt ansvar? Finns det någon annan i närheten som kan ta det ansvaret? Och hunden vill ha mat. Ja, annars kanske den svälter ihjäl? Eller? Du väljer mellan hundens hunger och den eventuellt skadade mannen. Ja, men det kan vara en kvinna.
  Nu blev du intresserad, va?
  Du som bott ensam i tre år sedan din fru dog i hudcancer.
  Om du räddar kvinnan kanske det leder till en ny trevlig bekantskap, ett nytt förhållande, prassel i sänghalmen, Turkietresor till solen, färggranna paraplydrinkar.
  Om hon inte sitter skadad i bilen? Ja, men desto bättre. Att dra med en skadad kvinna till Turkiet är inte det lättaste. Bättre då att hon är i form. Och snygg. Hon kanske är världens pingla.
  Ja, du brukar, brukade, ju använda det uttrycket, när det begav sig. Det ringde så skönt i dina öron. Ingen risk för tinnitus.
  Ändå har du lite tinnitus. Erkänn.
  Jaha, du märker det bara på morgnarna, när du just vaknat, en liten dissonans långt därinne. Men efter en kopp kaffe har du glömt att den finns. Dagens första kopp, som du inte kan vara utan. För då kommer huvudvärken.
  Men tänk nu om du skulle googla på bilnumret, ringa ägaren, jag menar, den vackra ägarinnan, tala om för henne att du funnit hennes bil, att dörren stod öppen, att du stängde den, att du väntar tills hon kommer och hämtar sin bil.
  Tänk vilka tacksamma ögon, och vackra, som skulle möta dig, när hon lite orolig hoppade ur taxin som hon tagit för att återta, nä, hämta, sin bil.
  Hon skulle le mot dig och berätta att hon inget märkt, men sedan när du ringde, gick hon till fönstret och såg att hennes parkeringsplats var tom och då förstod hon, och nu står hon där lycksaligt framför dig och funderar på om du skulle vara ett trevligt sällskap på en solsemester i Turkiet.
Din lyckliga framtid finns i den röda bilen.
 Men vad händer.
  Nu kommer en taxi, en kvinna hoppar ur och börjar prata med en man i din ålder, som också är ute och rastar sin hund, en man som du inte lagt märke till, eftersom du stått i dina tankar och drömt om den fantastiska kvinnan. 
  Och du ser, trots det långa avståndet, den fantastiska kvinnan, hennes tacksamhet, hur hon kramar om mannen och du förstår att hon just i detta ögonblick viskar i hans vänstra öra:
  – Res med mig till Turkiet.

  Mæ råkes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar